Djokovic nära målet – nu väntar Zverev

Novak Djokovic är klar för semifinal i US Open. Bild: Frank Franklin II/AP/TT

Novak Djokovic är klar för semifinal i US Open och ännu ett steg närmare att skriva tennishistoria. Nästa hinder: Alexander Zverev, som nyligen besegrade Djokovic på vägen mot OS-guldet. – En av världens bästa spelare just nu, säger Djokovic.

Världsettan Novak Djokovic, Serbien, är två matcher från att bli unik med 21 grand slam-titlar i herrsingel. En slutseger i US Open skulle dessutom innebära att han blir den första herrspelaren sedan Rod Laver 1969 att vinna alla fyra grand slam-turneringar under samma år.

Under torsdagens tidiga morgontimmar, finsk tid, besegrade han italienaren Matteo Berrettini i kvartsfinalen i Flushing Meadows i New York, med 3–1 i set.

Vände på nytt

Precis som i de tre senaste rundorna förlorade toppseedade Djokovic första set, men precis som tidigare slog han sedan tillbaka med full kraft: 6–2, 6–2, 6–3 och säkrad seger.

– Det var en väldigt bra prestation allt som allt. Mina tre bästa set i hela turneringen, säger Djokovic efter segern, enligt AFP.

Han har nu vunnit 26 raka grand slam-matcher men på fredagen blir det tuffast möjliga motstånd för serben. I semifinalen väntar OS-guldmedaljören från Tokyo, den tyske världsfyran Alexander Zverev, på centercourten Arthur Ashe Stadium.

Det var Zverev som slog ut Djokovic i OS-semifinalen för en och en halv månad sedan.

– Han är i fantastisk form, han har vunnit väldigt mycket på sistone. Det är en av världens bästa spelare just nu och jag är riktigt laddad. Ju större utmaning, desto större ära om man övervinner den, säger Novak Djokovic.

"Fråga mig inte"

Det har gått 52 år sedan någon tog en "äkta grand slam" senast, men själv vill Djokovic, 34, inte prata om hur nära han är att tangera Rod Lavers prestation från 1969.

– Jag fokuserar bara på nästa match. Fråga mig inte om historien. Jag tänker bara på nästa match. Ett steg i taget.

Många vill se honom slå rekorden, Alexander Zverev är inte en av dem. Tysken tog sin 16:e raka seger när han vann kvartsfinalen mot sydafrikanen Lloyd Harris, 7–6, 6–3, 6–4, och har för avsikt att på nytt stå i vägen för Djokovic.

– Han är världens bästa spelare och väldigt svårslagen. Jag var den första som besegrade honom i en stor match det här året. Det betyder i alla fall något, säger Zverev.

I den andra semifinalen ställs andraseedade ryssen Daniil Medvedev mot 21-åriga kanadensaren Felix Auger-Aliassime.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning