Djokovic klar för drömfinal mot Nadal

Novak Djokovic. Bild: Paul Crock

Världsettan Novak Djokovic var helt överlägsen i semifinalen i Australian Open. I finalen mot världstvåan Rafael Nadal har Djokovic chansen att skriva historia – och bli den första som vinner grand slam-turneringen i Melbourne på herrsidan sju gånger.

Det blir en drömfinal mellan världsettan Novak Djokovic och formstarka världstvåan Rafael Nadal i Australian Open. Detta efter att Djokovic krossat fransmannen Lucas Pouille i tre raka set, 6–0, 6–2, 6–2, i semifinalen som var över redan efter en timme och 23 minuter.

– Absolut en av de bästa matcherna jag spelat på den här banan. Allt fungerade, till och med bättre än jag hade hoppats, säger Djokovic i segerintervjun.

Kan bli historisk

Den 31-årige serben har nu chansen att bli historisk som den första spelaren att vinna herrturneringen sju gånger. I nuläget står han precis som Roy Emerson och Roger Federer på sex segrar.

Men motståndaren Rafael Nadal har, precis som Djokovic, visat upp en lysande form i årets första grand slam och vann sin semifinal lika överlägset.

– Jag skulle definitivt köpa en biljett till den matchen, säger Djokovic om finalen.

Den blir en repris på 2012 då de båda spelarna möttes i Melbourne, rankade etta och tvåa i världen, i en långkörare som anses vara en av de bästa matcherna någonsin.

Djokovic vann mötet efter 5 timmar och 53 minuter.

– Det är nya regler nu och matchen kommer inte att bli lika lång den här gången. Det var en upplevelse som bara händer en gång i livet. Men förhoppningsvis kan resultatet bli samma för mig, säger Djokovic.

Nadal överraskad över formen

Nadal, som inte tävlat sedan september på grund av skador, är själv överraskad över hur bra han spelat.

– Det är inte enkelt att vara tillbaka efter fyra-fem månader och spela så som jag spelar. Det förväntade jag mig inte.

Finalen spelas på söndag, 10.30 finländsk tid.

Fakta:

Senaste vinnarna i Australian Open

Novak Djokovic har vunnit herrsingeln i Australian Open sex gånger. Vinner han i år blir han historisk som den första att nå sju vinster i grand slam-turneringen. Roy Emerson och Roger Federer har också vunnit i Melbourne sex gånger.

2018: Roger Federer

2017: Roger Federer

2016: Novak Djokovic

2015: Novak Djokovic

2014: Stan Wawrinka

2013: Novak Djokovic

2012: Novak Djokovic

2011: Novak Djokovic

2010: Roger Federer

2009: Rafael Nadal

2008: Novak Djokovic

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning