Dj ber om ursäkt för låt om coronaviruset

En skämtlåt om coronaviruset som spelades i nederländsk radio uppskattades inte av lyssnarna. Arkivbild. Bild: Kirsty Wigglesworth/TT-AP

En nederländsk radio-dj har bett om ursäkt till den kinesiska delen av landets befolkning sedan han spelat en låt som beskyller människor från Kina för coronavirusets spridning.

Det var i programmet "Laat met Lex" ("Sänt med Lex") som dj:n och programledaren Lex Gaarthuis spelade låten "Voorkomen is beter dan chinezen". Titeln betyder löst översatt "Att förebygga är bättre än kineser", och texten innehåller en ordlek som anspelar på likheten i uttal mellan de nederländska orden "chinezen" (kineser) och "genezen" (att tillfriskna).

Låtvalet togs inte emot med öppna armar i Nederländerna, där en namninsamlingslista som redan har över 50 000 signaturer kallar verket "diskriminerande" och "omänskligt".

Gaarthuis bad om ursäkt kort efter de initiala reaktionerna, och upprepade sin ursäkt i måndagens program. Enligt honom var låten tänkt att vara "satir med glimten i ögat".

– Jag inser verkligen att begick ett stort misstag och jag har förolämpat människor med kinesisk bakgrund.

Radio 10, som sänder Gaarthuis program, har avpublicerat låten.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning