Distansjobb minskar inte rusningen på vägarna eller inom kollektivtrafiken

Antalet passagerare har inte sjunkit i huvudstadsregionens kollektivtrafik, trots att arbetsgivare uppmanat arbetstagare att distansjobba. Bild: Timo Jaakonaho/Lehtikuva

Bil- och kollektivtrafiken i huvudstadsregionen har inte påverkats av att allt fler arbetsgivare uppmanat arbetstagare att jobba på distans.

Flera arbetsgivare har den senaste tiden uppmanat sina arbetstagare att distansjobba hemifrån, men än så länge har uppmaningen inte haft någon effekt på trafiken i huvudstadsregionen.

HBL har bekantat sig med Trafikledsverkets statistik på sträckorna Lahtis–Helsingfors, Kyrkslätt–Helsingfors och Åbo–Helsingfors på olika vägavsnitt och vid olika mätningspunkter mellan den 24 februari och den 9 mars.

Det är bara på veckosluten som det är betydligt färre bilar på vägarna. På vardagar är trafiken normal. Till exempel passerade i genomsnitt 60 000 personbilar och motorcyklar mätningspunkten vid Hanaholmen på vardagar under perioden.

– Något färre bilar var i rörelse i början av mätningsperioden, men det kan också bero på sportlovet, säger Erkki Pakarinen, som är sakkunnig inom informationstjänster på Trafikledsverket.

Inte heller i kollektivtrafiken har man märkt att fler uppmanas jobba på distans.

– Hittills har vi inte märkt att antalet passagerare skulle ha sjunkit. Det är klart att det alltid finns lite statistiska förskjutningar. Men samtidigt bör vi konstatera att vår statistik för alla fortskaffningsmedel inte är i realtid så vi ser inte ett beteende i användningen av kollektivtrafiken direkt, säger gruppchef Marko Vihervuori på Helsingforsregionens Trafik.

Enligt Vihervuori kommer en komplett passagerarstatistik med några veckors fördröjning.

– I metron ser vi alltid statistiken dagen efter och det är en ganska bra indikator för hela kollektivtrafiken. Där har vi inte märkt en minskning. Läget är intressant och vi följer noggrant med hur mycket arrangemangen på arbetsplatserna påverkar användningen av kollektivtrafiken. Än så länge är det för tidigt att dra några slutsatser, säger Vihervuori.

Järnvägsbolaget VR tuffar på med ett stigande antal passagerare.

– Det går bra för oss. Antalet passagerare är klart fler än vid motsvarande tidpunkt i fjol. Och vi har inte heller fått in uppgifter om att passagerarna skulle ha avbokat sina resor på grund av coronaviruset, säger VR:s kommunikationsdirektör Tatu Tuominen.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning