Disponenthärvans första offer: Tidigare vd får gå från sitt nuvarande jobb

Den misstänkta priskartellen mejslades fram framför allt i Disponentförbundet, enligt Konkurrens- och konsumentverket. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Nuvarande arbetsgivaren ger sparken efter kartellmisstankarna.

Misstankarna om en priskartell i disponentbranschen skördar sitt första offer. Disponentförbundets tidigare vd Tero Heikkilä tvingas lämna sin post som vd för disponentbolaget Granlund Isännöinti.

Avgången är en följd av att Konkurrens- och konsumentverket förra veckan publicerade resultatet av sin utredning av disponentbranschen.

Sex disponentbyråer och Disponentförbundet misstänks för att ha bildat en priskartell. Heikkilä var vd för Disponentförbundet under åren då förbundet misstänks ha varit platsen där kartellen kom till.

Granlund Isännöinti hör inte till de misstänkta företagen. I ett pressmeddelande skriver företaget att man trots det har dragits med i härvan.

"Vi har 61 års erfarenhet av ansvarsfull verksamhet, och vi lägger alltid kundens intressen i första rummet. Det är viktigt för oss att se till att vår verksamhet är ansvarsfull på alla våra affärsområden", skriver Pekka Metsi, styrelseordförande för Granlund Isännöinti och vd för Granlund-koncernen i ett pressmeddelande.

Granlundkoncernen är en koncern i fastighets- och byggbranschen. Disponenttjänster började man med i fjol då man köpte upp disponentbolaget Talonhallinta.

Ny vd för Granlund Isännöinti blir Matti Nieminen. Han jobbar i bolaget sedan tidigare.

Läs också: Så skulle disponenterna höja priserna: extraavgifter och enad front för prishöjningar

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning