Disponentförbundet: "Totalförbud mot rökning i husbolag"

Disponentförbundet vill införa ett totalförbud för rökning. Bild: Evy Nickström/HBL-arkiv

Disponentförbundet vill införa ett totalförbud mot rökning i husbolag.– Varje person har rättighet att leva i ett rökfritt hem, säger Disponentförbundets vd Mia Koro-Kanerva.

Rökning i bostäder är hälsovådligt och minskar bostadens värde. Disponentförbundets vd Mia Koro-Kanerva anser att ett totalförbud av rökning i husbolag är på sin plats.

– Ingen boende ska behöva lida av tobaksrök, men många gör det, säger Koro-Kanerva.

Tobaksröken minskar inte bara den egna bostadens värde. Också värdet på andra aktieägares bostäder kan minska.

– När man ska sälja eller hyra ut sin bostad så ökar inte lukten av tobak bostadens attraktionsvärde. Ägaren kan tvingas till en kostsam renovering för att få bort lukten. Därmed kan lukten också påverka bostadens värde.

I husbolag vädjar rökare ofta till sina grundrättigheter. Koro-Kanerva påpekar att husbolag är en sådan boendeform där många regler och begränsningar redan finns.

– Varje person har rättighet att leva i ett rökfritt hem. I ett husbolag äger inte aktieägaren väggar, golv och tak. Aktieägaren äger besittningsrätten utifrån antalet aktier.

Tobakslagen ska ändras så det är möjligt för husbolag att genom ett majoritetsbeslut utfärda ett rökförbud för de gårdsområden som husbolagen äger.

Disponentförbundet anser ändå att det nya lagförslaget inte löser problemen. Ifall man vill införa ett totalt rökförbud i ett husbolag även inomhus krävs det samtycke av alla aktieägare. Disponentförbundet anser att en majoritet borde räcka.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning