Disney kritiseras för Mulan-inspelning

Liu Yifei spelar huvudrollen i Disneys Mulan. Arkivbild. Bild: Chris Pizzello/AP/TT

Disney kritiseras för att ha spelat in den nya Mulan-filmen i delar av Kina där den kinesiska regimen anklagas för brott mot mänskliga rättigheter. Det rapporterar BBC.

I filmens eftertexter tackar Disney ett antal statliga enheter i Xinjiang, bland annat den statliga säkerhetsbyrån i staden Turpan. Enligt Kinaexperten Adrian Zenzm, som BBC har pratat med, har enheten som uppgift att driva omskolningsläger där uigurer hålls i förvar. I eftertexterna tackas också kommunistpartiets propagandaavdelning i Xinjiang.

I BBC-artikeln beskriver Adrian Zenzm Disney som "ett internationellt företag som gör vinst i skuggan av koncentrationsläger".

Enligt BBC uppskattas en miljon uigurer hållas fängslade i lägren. Läckta dokument och vittnesmål från överlevande uppger att fångarna är inlåsta, indoktrineras och straffas, uppgifter som Kina har avfärdat som desinformation.

Redan tidigare har fans i asiatiska länder bojkottat filmen efter att den skådespelaren Liu Yifei har stöttat Hong Kong-polisen, som har anklagats för våld mot demonstranter.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning