Diskriminering i riksdagshuset – rullstolsburna kommer inte in på riksdagens läktare

Under renoveringen av Riksdagshuset sammanträder riksdagens plenum i Sibelius-Akademins hus på Norra Järnvägsgatan. Bild: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Diskriminerings- och jämställdhetsnämnden har tagit emot en anmälan om att personer i rullstol inte kan följa med plenum i riksdagens tillfälliga plenisal.

Juristen Jukka Kumpuvuori, som specialiserat sig på funktionsnedsatta personers rättigheter och som skickat klagomålet, säger att frågan handlar om att salen sätter människor i en ojämlik position, då rullstolsburna inte kan komma in på läktaren.

Kumpuvuori säger att också grundlagen kräver att riksdagens sammanträden ska vara offentliga.

– Det är upprörande att riksdagen som nyligen stiftade en ny diskrimineringslag och där FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning trädde i kraft i juni i fjol inte på två år har arbetat i en sal som är tillgänglig för alla medborgare, säger Kumpuvuori.

Enligt honom är det talande för situationen att en rullstolsburen person hade uppmanats att följa med plenum via TV. Han uppger att personer med funktionsvariationer fortfarande är en grupp som sätts i en undantagsposition. Om till exempel kvinnor, mörkhyade eller svenskspråkiga skulle uppmanas att titta på plenum på TV i stället för på läktaren, skulle det bli rabalder.

Enligt Kumpuvuori måste man också diskutera den diskriminering som sker mot personer med funktionsvariationer.

Under renoveringen av Riksdagshuset sammanträder riksdagens plenum i Sibelius-Akademins hus på Norra Järnvägsgatan. Renoveringen fortsätter till slutet av året.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning