Diskodans populärt nöje för Sydkoreas äldre

Äldre dansare på äldrediskot New Hyundai Core i Seoul, Sydkorea. Bild: TT/Reuters/Kim Hong-Ji

Hundratals gråhåriga par dansar till hits från 1960-talet i en lokal som påminner om en idrottshall.Dagsdiskoteken för äldre är omåttligt populära bland Sydkoreas åldrande befolkning.

I New Hyundai Core, ett av Seouls diskotek för äldre, berättar 85-årige Kim Sa-Gyu att han kallar stället för sin lekplats.

– Vad skulle jag annars göra om dagarna? Min familj är upptagen med sina jobb. Jag hatar att gå till dagcenter för seniorer, där sitter de bara och röker, säger han.

Kim, som gick i pension för 20 år sedan, är en av cirka 1 000 personer som varje eftermiddag besöker diskot. På helgdagar kommer uppåt 2 000 besökare enligt ägaren Choi Jung-Eun. Och det finns cirka 1 000 liknande diskotek över landet.

Sydkorea har en snabbt åldrande befolkning, men det är ont om jobb eller billig fritidssysselsättning för äldre.

År 2050 kommer det att finnas 71 personer i åldern 65 år och uppåt per 100 personer i åldrarna 15–64 år i Sydkorea. Det är en ökning från 17,3 per 100 år 2014 enligt OECD-prognoser. Samtidigt är Sydkoreas äldre relativt fattiga.

På New Hyundai Core arbetar tre dansinstruktörer heltid för att hjälpa ensamma personer att hitta danspartners.

– Ibland ser jag damer i 50-årsåldern som bjuder upp riktigt gamla män. Jag anmäler dem till ägaren och skiljer dem åt, säger dansinstruktören Song-Ah och tillägger att en del försöker utnyttja ensamma äldre personer.

Men äldrediskoteken gör för det mesta mer nytta än skada, enligt Joo Won, ekonom vid Hyundai Research Institute.

– Vi har en olyckligt åldrande befolkning som behöver stöd både från både allmänheten och regeringen. Ställen som äldrediskotek behövs, säger Joo Won.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning