Dirigenten Anna-Maria Helsing konstnärlig ledare för Ruskfestivalen i Jakobstad

Bild: Cata Portin

Dirigenten Anna-Maria Helsing blir från och med hösten 2020 konstnärlig ledare för Ruskfestivalen.

– Det är med stor glädje och förväntan som jag tar över det konstnärliga ledarskapet för RUSK, som på kort tid blivit en av landets intressantaste festivaler. Jag ser fram emot att bjuda den fördomsfria Jakobstadspubliken på nya spännande omruskande musikupplevelser. Min vision är att samla artister på högsta nivå och skapa konserter och evenemang som jag själv skulle vilja gå på, säger Anna-Maria Helsing i ett pressmeddelande.

Helsing efterträder klarinettisten Christoffer Sundqvist och kompositören Sebastian Fagerlund, som lett kammarmusikfestivalen sedan starten 2013.

– Under sju år har vi haft glädjen och äran att få bygga upp och leda en kammarmusikfestival som präglas av fördomsfrihet, skapandets glädje samt internationellt och nationellt toppkunnande, kommenterar Sundqvist och Fagerlund.

Anna-Maria Helsing är dirigent bosatt i Helsingfors. Hon bodde tidigare under flera år i Esse utanför Jakobstad. Hon fick i våras Svenska folkskolans vänners kulturpris.

Årets Ruskfestival ordnas 19–23 november och kretsar kring temat Makt. Tematonsättare är Outi Tarkiainen (f. 1985).

Läs också: Prisbelönta Anna-Maria Helsing: "Jag är glad om jag kan vara en förebild för andra"

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning