Regeringen presenterade sin exitstrategi

Statsminister Sanna Marin (SDP) vädjar till medborgarna att undvika sociala kontakter under april och maj. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Regeringen har gjort en plan för hur landet stegvis ska lämna bakom sig de begränsningar och rekommendationer som gällt under coronaepidemin.

De restriktioner vi levt med i över ett år ska nu gradvis avvecklas. Det finns dock fortfarande skäl att vara försiktig i sina sociala kontakter.

På fredagen presenterade regeringen sitt förslag på hur coronarestriktionerna ska avvecklas. Det centrala i strategin är att samhället ska öppnas stegvis och likvärdigt för alla, oberoende av om man är vaccinerad eller inte.

De så kallade vaccinpassen, som bland annat använts i Danmark för att öppna samhället kommer i första hand att användas för att kunna resa. Regeringen kommer ändå att utreda om vaccinpassen också kunde utnyttjas i det finska samhället, till exempel så att en del tjänster skulle vara öppna för personer som blivit vaccinerade.

– Tanken nu är att när något öppnar ska det vara öppet för alla finländare, oberoende av vaccineringsstatus, säger statsminister Sanna Marin (SDP).

Läs mer här: Skolor och restauranger öppnar i april, bibliotek och museer i maj – så här ska Finland luckra upp restriktionerna månad för månad

Hela förslaget till exitstrategi finns att läsa på statsrådets webbplats. För tillfället finns det endast på finska, men den svenskspråkiga versionen kommer att vara klar på måndag, meddelar man från Statsrådets kansli.

Alla medborgare uppmanas bekanta sig med strategin och kommentera den. Kommentarer kan ges på sajten dinasikt.fi där en svenskspråkig resumé också finns.

– Främst är vi intresserade av om medborgarna tycker att avvecklingen sker i rätt ordning och enligt rätt tidtabell. Alla tankar och idéer är välkomna, säger Marin.

Stegvis mot sommaren

Enligt den strategi som regeringen presenterade på fredagen ska grundskolorna och andra stadiet återgå till närundervisning under april. Före slutet av april ska man också frångå beredskapslagens befogenheter.

Under de närmsta veckorna kommer restaurangerna och caféerna att kunna öppna på ett begränsat sätt. Tanken är också att alla äldre ska ha fått sin första dos coronavaccin under april.

När våren framskrider ska barn och unga kunna återgå till sina hobbyer – utomhus. I maj hoppas man också kunna öppna biblioteken och museerna.

Under juni kommer offentliga tillställningar att kunna ordnas, dock med begränsat personantal. Vuxna kommer också att kunna utöva sina hobbyer utomhus i juni.

I slutet av sommaren ska de flesta restriktionerna troligen vara upphävda.

Trots att siffrorna för nya fall av coronasmitta sjunkit de senaste veckorna vädjar statsminister Marin till allmänheten att fortsätta vara försiktiga. Det är för tidigt att ordna och delta i fester och tillställningar under april och maj, säger hon.

– Jag hoppas att vi ska kunna träffa våra vänner och släktingar under friare former i juni. Men det är förstås alltid tryggare att ses utomhus än inne.

I slutet av augusti är det möjligt att antalet coronafall ökar igen. Däremot är en lika snabb acceleration som hösten 2020 osannolik, om vaccinationstäckningen är tillräckligt omfattande.

Det mesta beror på vacciner

Social- och hälsovårdsministeriets kanslichef Kirsi Varhiala säger att man just nu håller på att utreda användningen av Astra Zeneca-vaccinet. För tillfället ges vaccinet endast till över 65-åringar i Finland. Åldersgränserna ser ändå väldigt olika ut på olika håll inom EU.

– Vi hoppas på att snart kunna få en gemensam åldersgräns för hela EU.

Varhiala säger att om vaccinet endast får ges till över 65-åriga finländare kommer det att ta längre än planerat att nå tillräcklig vaccinationstäckning.

Vaccinationsordningen som varit orsak till hårda diskussioner de senaste dagarna är också under beredning. Varhiala säger att man hoppas på att få ett förslag till riksdagen nästa vecka. Samtidigt konstaterar hon att spridningen av coronavirussmittan snabbt kan förändras i de olika regionerna.

Exitplanen utgår från forskningsdata och olika modeller, prognoser och observationer. Den binder inte regeringens och myndigheternas beslutsfattande. Om epidemiläget försämras är det möjligt att man i något område måste fortsätta med restriktioner.

April:

Beredskapslagens befogenheter upphör att gälla.

Grundskolan och andra stadiet övergår till närundervisning.

Restaurangerna öppnar, kundplatser och öppettider begränsas fortfarande.

Maj:

Vi övergår till regionala restriktioner.

Barn och ungas gruppverksamhet tillåts utomhus.

Offentliga och privata lokaler för allmänheten, som bibliotek och museer, öppnar.

Arbetsresor tillåts inom EU-området.

Juni:

Begränsningarna för allmänna sammankomster luckras upp.

Restaurangernas begränsningar om kundplatser och öppettider luckras upp.

Vuxnas gruppverksamhet tillåts utomhus.

Publikevenemang med begränsningar på antal deltagare tillåts.

Kontrollerna vid de inre gränserna upphör.

Juli-augusti:

Begränsningarna för allmänna sammankomster luckras upp och upphävs.

Begränsningarna som gäller antal deltagare vid offentliga tillställningar luckras upp och upphävs.

Arbetsresor mellan EU och tredjeländer tillåts eventuellt.

April:

Den äldre befolkningen ska ha fått sin första vaccindos.

Maj:

Alla riskgrupper ska ha fått sin första vaccindos.

Juni:

Vaccinationstäckningen hos personer i arbetsför ålder ska vara mer än 50 procent.

Juli-augusti:

Personer i arbetsför ålder ska ha fått sin första vaccindos.

Den äldre befolkningen och personer i riskgrupper ska ha fått sin andra vaccindos.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning