Åklagaren: Syftet har varit att döda poliserna, försvaret bestrider – direktrapportering från rätten

Rättegången pågår samtidigt i både Hyvinge, Vanda och Tammerfors på grund av coronaläget. I Hyvinge (bilden) har det upprättats en videolänk till rättssalen i Vanda, där åklagarna befinner sig. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

I dag inleds rättegången mot de två män som sköt mot två poliser i Borgå i augusti i fjol.

Vi direktrapporterar från rättegången här:

Läs också: Åklagaren: Fallet är väldigt speciellt

Två bröder från Sverige med rötter i Borgå står i dag åtalade för bland annat 13 mordförsök i en rättegång som inleds vid Östra Nylands tingsrätt.

Det var strax efter midnatt den 25 augusti som en polispatrull fick i uppdrag att undersöka en anmälan om ett pågående inbrott i industriområdet Estbacka i Borgå. Polispatrullen var snabbt på plats och gärningsmännen öppnade nästan omedelbart eld mot polisen. Bägge poliser skadades, den ena allvarligt.

Polisen fick snabbt upp spåret på gärningsmännen som efter en biljakt kunde gripas i närheten av Ikalis, dagen efter dådet. Under jakten sköt de misstänkta gärningsmännen mot polisen.

31-åriga Richard Granholm och 26-åriga Raymond Granholm står nu åtalade för 13 mordförsök, grovt rån, grov förberedelse till rån, tagande av gisslan, våldsamt motstånd mot tjänsteman, åtta fall av förorsakande av fara, skjutvapenbrott och grovt äventyrande av trafiksäkerhet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning