Finländska företagsledare offer i kraschen

Pekka Ojanpää Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Bland de omkomna finländarna i flygolyckan i Zimbabwe på fredagen fanns bland annat Lassila & Tikanojas verkställande direktör Pekka Ojanpää.

Fyra finländare omkom på fredagen i en flygolycka i närheten av staden Masvingo i Zimbabwe. Enligt uppgifter i medierna var det frågan om en jaktresa.

Lassila & Tikanoja informerade på lördagskvällen om förlusten av sin vd. Det var meningen att Pekka Ojanpää skulle sluta vid företaget den sista november, för att bli vd på Suominen Oyj i stället.

Också en av UPM:s direktörer finns bland de omkomna. UPM informerar om att direktören för UPM Biorefining Heikki Vappula hör till dem vars namn enligt myndigheterna fanns med på planets passagerarlista.

– Hans insikter och energi kommer att saknas stort av kolleger och företagspartners runtom i världen, skriver UPM:s vd Jussi Pesonen i ett pressmeddelande.

Enligt Helsingin Sanomat var också en delägare i en stor finsk advokatbyrå med på planet. Ilta-Sanomat för sin del rapporterar att den fjärde passageraren skulle ha varit en person som länge jobbat inom it, senast som vd och landschef för Finland i ett nordiskt it-företag.

Också piloten, som enligt Iltalehti var chefen för företaget som ordnade jaktresan, dog.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning