Så firade Finland Valborg efter ett år av corona – HBL såg för det mesta fem personer per picknickfilt i parkerna

Pete V. blev student för 55 år sedan. Han bjöd på trumpetsolo på fredagskvällen. Bild: Timo Kari

Valborgsmässoafton förlöpte åtminstone fram till midnatt lugnt i centrum av Helsingfors. När rekommendationen var att max sex personer fick bilda ett sällskap, var HBL:s observation att det så där i snitt satt bara fem på varje picknickfilt.

Kring legendariska Havis Amanda i Helsingfors stod det bara kanske 30 personer i spridda grupper när klockan slog sex. Då brukar statyn vanligen få sin mössa under stort ståhej. Nu var hon ingärdad och fyra väktare var på plats för att se till att ingen större fest skulle uppstå här, och det var inte många här.

I stället var det snarast medier på plats. På tv intervjuades Emilia Donner, Daniel Hasselström och Daniel Karlsson från styrelsen för Hankens studentkår, som hade varit med om att spela in mösspåläggningen för ett program hos Yle på förhand.

Trions fortsätta kvällsprogram var en online-sits med omkring 140 deltagare som började i går kväll vi sjutiden. Med bra programplanering fungerar det också, säger Emilia Donner.

– Och kanske till och med sänker tröskeln för någon att komma med, säger kårstyrelsens ordförande Daniel Karlsson.

Polisens Valborgstips - stanna hemma

Utmed Esplanadparken fungerade, åtminstone tidigare under den tidigare delen av kvällen, disciplinen om att umgås i små sällskap. De flesta picknickfiltar hade i snitt fem gäster. Kvällssolen sken och gräset var grönt.

Valborgsmässoaftonen var ändå kall med åtta-nio plusgrader och en ganska stadig isande vind från nordväst.

Trots lugnet vädjade polisen ändå under kvällens lopp om att finländarna skulle stanna i sina egna bubblor och bekantskapskretsar. Polisen i Östra Nyland var rakt på sak på Twitter:

"Vi övervakar särskilt minderårigas alkoholanvändning. Vårt bästa tips för kvällen är ändå – stanna hemma", skrev polisinrättningens högkvarter i Vanda.

Trumpetsolo efter 418 dagar

Ett stycke från Havis Amanda klingade studenthymnen Gaudeamus igitur på trumpet. Pete V., en äldre herreman, har haft sin studentmössa i 55 år och spelat trumpet ännu längre.

Han använde en gång sin studentexamen till att bli en av landets första magistrar i informationsvetenskap.

– Därborta, säger han och pekar med ett långt pekfinger utmed Unionsgatan mot Helsingfors universitet.

Och så har han spelat blåsmusik här i kvarteren ända sedan studieåren i alla ensembler man kan tänka sig, i allt från klassisk musik till rock'n'roll. Men coronavintern har blivit lång för honom, ett pensionerat it-proffs från tiderna när branschen var ung.

– 418 dagar har det blivit. Men jag har klarat mig och inte blivit sjuk.

När Brunnsparken och Observatoriebacken hittills varit centrum för valborgsfirandet, hade många i år också valt att samlas kring Tokoistranden och på de böljande gräsmattorna kring Stadsteatern i Hagnäs.

Brunnsparken vinner till sist under kvällen. Ljusen tänds nere utmed Havsgatan och ute bland sjömärkena till havs och det blir mörkt. Det är fullt av unga och en del är måttligt berusade, men det är inte några större bråk. Många unga står också bara och pratar och verkar närmast spiknyktra.

Fyra poliser till häst med starka led-lampor på sina hjälmar rider runt i åttor utmed vägarna i parken. En polisdrönare surrar över parken, med Anders Lindgren från Helsingforspolisen som operatör vid en tyngre polisbil nere i stranden.

Många som samlar flaskor och brukar är i farten, bland dem också Miko Malja, 11, från Mosabacka, som har tolv kassar med tomma burkar och lättare flaskor bak i familjens vita farmarbil. Miko vrider sina fingrar, det börjar bli kallt i kvällen.

– Men nu åker vi, säger hans pappa Jarmo och slår igen bakluckan på bilen. Läggdags.

I parken skruvar någon upp ljudet på ghettoblastern med neonkantade högtalarkoner som har dragits ut i parken på dragkärra som vanligen används för ölbackar på Tallinnbåten. Vid en grå Toyota på parkeringen mittemot kafé Ursula uppstår ett gräl om vem som ska sitta var sedan två av fyra har kräkts på sig. Vid halvtolvtiden har polisen börjat tömma Brunnsparken för att det har börjat blir bråk och en del flaskor har flugit.

Mitt i det dunkande bullret vandrar halvt försynt, halvt självsäkert, en liten varelse över kullerstenarna – en igelkott.

Natten går över i maj.

- - -

Du kan läsa hela HBL:s liverapportering från Valborgsafton i Helsingfors här:

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning