Diplomingenjör doktorerar på knarkhandeln på Tor-nätet – stora säljare hänvisar ofta till ideologiska grunder

Juha Nurmi doktorerar vid Tammerfors universitet med en avhandling som granskar den illegala knarkhandeln som förekommer på det anonyma Tor-nätet. Bild: Henri Forss/SPT

Knarkhandeln har gett Tor-nätet ett dåligt rykte, men det finns skäl för helt vanliga finländare att lära sig hur det fungerar, anser doktoranden Juha Nurmi.

Diplomingenjören Juha Nurmis doktorsavhandling påminner om en techno-thriller. Den tar avstamp i antikens Grekland, djupdyker i hackerkulturen, övergår till att spåra knarklangare på Tor-nätet och avslutas med en intervju med en av Finlands största knarklangare.

Hans avhandling, som granskas vid Tammerfors universitet på fredag, presenterar rön om den narkotikahandel som förekommer på det anonyma Tor-nätet.

– Det började med att jag som ett hobbyprojekt programmerade en sökmaskin för Tor-nätet. Ahmia blev klar 2014. I samband med det vaknade tanken att doktorera på Tor-nätet, säger han.

Tor-nätet är ett anonymt nät som existerar som ett lager över det som vi vanligtvis brukar kalla internet. I och med att nätet är anonymt har det blivit en hemvist för knarkhandel och andra illegala aktiviteter.

Tack vare sin sökmaskin hade Nurmi den nödvändiga programvaran för att kartlägga knarkhandeln. Han valde att fokusera på den vid tidpunkten största finländska knarkhandelsplatsen Silkkitie, grundad av pseudonymen "Kapteeni".

Nurmis robotar finkammade handelsplatsen dagligen under perioden november 2014 till september 2015. Genom att analysera förändringarna i knarkmängderna till salu kunde han uppskatta handelns storlek.

– På den tiden publicerade handelsplatsen uppgifter om hur stora lager säljarna hade. Jag räknade ut hur lagren förändrades och fick en uppfattning om volymerna.

Enligt Nurmi omsatte knarkhandeln på Silkkitie nästan 2 miljoner euro under den aktuella perioden, vilket utgjorde nästan 2 procent av den totala knarkhandeln i Finland, enligt Statistikcentralen.

Numera är Silkkitie nedlagt och andra handelsplatser har tagit över. Vem som ligger bakom pseudonymen "Kapteeni" är fortfarande oklart.

Droger till salu på nätverket Tor. Arkivbild. Bild: Irene Stachon/Lehtikuva

Ryktet är viktigt

Nurmi gjorde flera intressanta observationer när han kartlade knarkhandeln på Silkkitie, som till strukturen påminner om vilken som helst webbhandelsplats där privatpersoner köper och säljer prylar. En av observationerna var att säljarens "rykte" var avgörande för köpbeslutet.

Med rykte avses ett system där köpare får betygsätta säljaren utifrån hur väl produkten motsvarar annonsen.

– Ryktet var centralt. Om säljaren hade dåligt rykte var det ingen som köpte. Priset var mindre viktigt. Folk var redo att betala mer om de kunde lita på att produkten höll vad den lovade, säger Nurmi.

En annan intressant observation var att handelplatsernas upphovspersoner och stora säljare ofta hänvisade till ideologiska grunder för sin verksamhet.

– Jag observerade att de hade olika teorier om varför webbhandeln är bättre än gatuhandeln, vilket i och för sig är naturligt, människor har en tendens att rationalisera det de gör oberoende av vad det är, säger han.

Han påpekar dock att ett dylikt anarko-libertarianskt tänkesätt är vanligt i hackersammanhang. Till hackerkulturen hör centralt främjandet av strukturer som är oberoende av stater och andra motsvarande institutioner.

Det här framkom även när Nurmi intervjuade en av Finlands mest kända knarkbaroner Lasse Kärkkäinen, även känd som "Douppikauppa", som för närvarande avtjänar ett fängelsestraff på över 11 år.

Oanade konsekvenser

Om man bortser från knarkhandeln och barnpornografin består största delen av innehållet på Tor-nätet av sådant som inte bryter mot finsk lag.

I och med att Finland är en rättsstat med tillhörande yttrandefrihet saknas här behovet av verkligt anonyma diskussionsforum. I Kina är det tvärtom. Där är Tor-nätverket en viktig kanal för demokratiaktivister, som riskerar att bli häktade om staten får reda på deras identiteter.

Men det betyder inte att finländare kan strunta i frågor som berör anonymitet på internet.

– Det är ett faktum att vi genererar mycket data när vi rör oss på nätet. Stora företag samlar på dessa data som de sedan försöker utnyttja i sin affärsverksamhet. It-säkerhetskretsar har varnat för riskerna med den här utvecklingen i tio år, säger Nurmi.

Manipulering av demokratiska valresultat är ett exempel. Genom att samla in data och analysera individuella användares beteende och preferenser kan valreklamen anpassas till enskilda användare.

Det är något som Cambridge Analytica-skandalen i samband med valet av Donald Trump till USA:s president blottlade väldigt tydligt. Företaget samlade i smyg in psykologiska data på Facebookanvändare. Informationen användes sedan för att påverka valresultatet.

– Med tanke på detta kunde det vara en bra övning för helt vanliga finländare att lära sig att använda Tor-bläddrare när de surfar på webben, säger Nurmi och fortsätter:

– Ny teknologi kan ha oanade konsekvenser. Det kan hända att det kommer en ny tjänst som plötsligt ändrar på allt utan att vi blir tillfrågade. Ta till exempel Uber som revolutionerade taxibranschen. Vi har ingen aning vart utvecklingen leder.

Nya hot hägrar

Nurmi har skrivit sin doktorsavhandling vid sidan om sitt jobb på it-säkerhetsföretaget Cyber Intelligence House.

I sitt jobb följer han med den teknologiska utvecklingen av it-säkerheten.

EU:s GDPR-direktiv, som reglerar hur företag får utnyttja användardata, betraktar han som något positivt.

– Det är ett väl skrivet direktiv. Jag tror att andra länder kommer att kopiera det. EU är en supermakt när det gäller lagstiftning.

Det som det däremot lönar sig att hålla ett öga på är "sakernas internet".

– Antalet prylar som är kopplade till internet ökar exponentiellt. De är generellt rätt dåligt skyddade och möjliggör helt nya attacker mot samhället.

En hackare kan till exempel ta över några miljoner kylskåp, bastuugnar eller bilar och använda dem för att genomföra enorma DDOS-attacker eller slå ut viktig infrastruktur.

– Det leder till helt nya it-säkerhetsproblem, säger teknologie doktorn in spe.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning