Diplomatisk kris efter migrantström från Marocko till spanska Ceuta – Spanien efterlyser gemensamt ansvar

Människor kämpar för att komma iland i Ceuta efter att ha simmat över gränsen från Marocko. Bild: Bernat Armangue/AP-TT

Tusentals människor som illegalt har tagit sig över gränsen till spanska Ceuta har skickats tillbaka till Marocko. Situationen vid gränsen har ökat de diplomatiska spänningarna mellan regeringarna i Madrid och Rabat.

I ljuset av den första morgonsolen sågs en handfull människor kravla sig upp på stranden i den spanska exklaven Ceuta på onsdagen.

Människorna, som simmat omkring 200 meter från den marockanska sidan av gränsen, möttes av spanska civilgardister med kravallsköldar och batonger. Inget våld utövades dock utan migranterna leddes tillbaka in i Marocko utan att protestera.

Rekordstor ökning

Liknande scener har utspelat sig längs med Ceutas stränder de senaste dagarna. Den spanska exklaven utgör tillsammans med Melilla EU:s enda landgräns mot Afrika, vilket gör att människor regelbundet försöker korsa gränsen här i hopp om en bättre framtid i Europa.

Bara de senaste dagarna har 8 000 migranter tagit sig in i Ceuta. Över hälften har skickats tillbaka till Marocko av spanska myndigheter.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez besökte Ceuta i tisdags och kallade ökningen av migranter för en "allvarlig kris" för såväl Spanien som Europa. Spanien har också kallat upp Marockos ambassadör för att påminna om att gränskontrollen är ett "gemensamt ansvar".

Läget är spänt mellan Marocko och Spanien sedan det framkommit att Polisario Front-ledaren Brahim Ghali vårdas för covid-19 på ett spanskt sjukhus. Polisario Front kämpar för att Västsahara ska bli självständigt från Marocko och regeringen i Rabat har surnat till över sjukhusvistelsen.

"Högt pris"

Vissa bedömare menar att Marocko har lättat på gränskontrollerna som ett sätt att sätta press på Spanien. Och Marockos minister med ansvar för mänskliga rättigheter menar att det inte är mer än rätt på grund av Madrids beslut att vårda Ghali. "Marocko har rätt att luta sig tillbaka... så att Spanien inser att priset att underskatta Marocko är högt" skriver Mustapha Ramid på Facebook.

I en kommentar som har tolkats som en illa dold pik till Marocko säger EU-kommissionens vice ordförande Margaritis Schinas att Europa "inte kommer låta sig skrämmas av någon" och "inte kommer att falla offer för den här typen av taktik".

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning