Diplomatisk fejd mellan Ryssland och EU tilltar

Europaparlamentets talman David Sassoli är en av åtta EU-medborgare som belagts med inreseförbud av Ryssland. Nu kallar EU-kommissionen upp Rysslands EU-ambassadör. Bild: Yves Herman/TT-AP

EU-kommissionen kallar upp Rysslands EU-ambassadör för att ansikte mot ansikte delge honom "starka fördömanden" och motstånd mot Moskvas senaste sanktionsbeslut – som bland annat rör en svensk.

Det var i fredags som Ryssland svartlistade åtta EU-medborgare, bland dem en svensk FOI-chef och Europaparlamentets talman David Sassoli. Åtgärden innebär att de åtta beläggs med inreseförbud till Ryssland. Den beskrivs som ett svar på EU:s sanktioner mot Moskva med anledning av bland annat förgiftningen av den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj.

Det ryska sändebudet Vladimir Tjizjov ska möta högt uppsatta tjänstemän från EU-kommissionen och unionens diplomatiska kansli senare under måndagen, meddelar den utrikespolitiske talespersonen Peter Stano.

– Dessa motsanktioner är uppenbart politiskt motiverade och saknar juridiskt rättfärdigande, säger Stano.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och EU:s rådsordförande Charles Michel har sedan tidigare fördömt Moskvas agerande som "grundlöst".

Diplomatfejden tilltar samtidigt som läget redan är mycket spänt mellan EU och Ryssland på grund av bland annat Navalnyj och situationen i Ukraina. Ryssland ligger också i separata gräl med en rad östeuropeiska länder och Italien som lett till att diplomater utvisats från respektive land.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Glada färger sida vid sida med smycken i tidlös design

Mer läsning