Diplomater i Vanda försöker främja lösning på Koreakrisen

Väktare patrullerar utanför statsrådets representationsherrgård Königstedt i Vanda där diplomater och tjänstemän från Nordkorea, Sydkorea och USA samtalar om Koreakrisen. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Tjänstemän och experter från Sydkorea, Nordkorea och USA samtalar om Koreakrisen på regeringens representationsherrgård i Vanda. Tvådagarssamtalen ingår i en serie möten som kanske kan lindra den långa och tillspetsade konflikten.

Königstedt herrgård i Vanda är säte för samtal inom internationell diplomati. USA, Sydkorea och Nordkorea deltar med sex diplomater, regeringstjänstemän eller experter var. Samtalen inleddes på tisdagen och pågår till onsdag. Agendan är hemlig och presskonferenser ordnas inte, men enligt motstridiga uppgifter diskuteras bland annat villkor för en nordkoreansk kärnvapennedrustning.

CNN och flera andra internationella och inhemska medier har tagit för givet att kärnvapenfrågan är på agendan i Finland. Riksdagsledamoten och fredsförhandlaren Pekka Haavisto (Gröna) gjorde samma bedömning för MTV i måndags. Utrikesminister Timo Soini (Blå) tog ändå avstånd från den tolkningen i en intervju för MTV på tisdagsmorgonen.

– Jag tror att man inte talar om kärnvapen när man samtalar på 1,5-spåret, sade Soini och tillade att mycket av nyhetsrapporteringen har varit felaktig.

Soinis uttalande citerades vitt och brett i internationella medier under tisdagen.

Mindre omstritt är att samtalen bäddar inför ett kommande toppmöte mellan Sydkorea och Nordkorea i april samt ett senare toppmöte mellan USA och Nordkorea. USA:s president Donald Trump har tackat ja till att träffa Nordkoreas ledare Kim Jong-un i maj.

Timo Soini framhåller att Finland bara möjliggör de pågående samtalen, och att Finland inte är inkopplat i dem, vilket president Sauli Niinistö betonade redan i måndags. Soini avdramatiserade det hela ytterligare på tisdagen då han betonade det så kallade 1,5-spåret, vilket är diplomatjargong för samtal där stats- eller regeringschefer eller ministrar inte medverkar.

– Jag får så lov att vara lite tråkig. Det är bara 1,5-samtal, sade Soini till HBL.

Med andra ord är det inte fråga om avgörande förhandlingar utan snarast en smärre rekognosering, ett sätta att bädda inför de kommande toppmötena helt enkelt.

Islossning under OS

Koreakrisens stora frågor är huruvida Nordkorea i något skede går med på att avveckla sitt kärnvapenhot, och – på ännu längre sikt – om Syd- och Nordkorea förmår normalisera sina relationer som varit frusna sedan Koreakriget på 1950-talet, om länderna kan enas om ett permanent fredsavtal i stället för det pågående vapenstilleståndet och i sista hand om det finns förutsättningar för en återförening av länderna.

Otaliga familjer splittrades när kriget klöv Korea itu. I Sydkorea jobbar många hårt för att folk som har familjemedlemmar eller nära släktingar i det isolerade Nordkorea ska få träffa dem. En sådan träff ordnades senast för tre år sedan.

"Över 75 000 individer bosatta i Sydkorea åldras och dör utan att få träffa familjemedlemmar bosatta i Nordkorea", säger koreanska Röda Korset i ett uttalande enligt Hindustan Times. Röda Korset betecknar detta som en människorättsfråga.

Även om Nordkorea ofta har förhållit sig avvisande till alla former av politiska närmanden kunde en smärre islossning anas redan under vinter-OS i Sydkorea. Där deltog idrottare från Nordkorea, vissa av dem rentav i ett gemensamt koreanskt lag, medan världens mest disciplinerade hejarklack skanderade patriotiska ramsor på löpande band. Under OS syntes också en politisk dimension i den nordkoreanska närvaron.

Krigsövningarna fortsätter

De försonligare gesterna fortsatte på tisdagen då Sydkorea meddelade att man ska skicka över 150 popsångare för att uppträda i Nordkorea, vilket inte har skett på över tio år – detta som ett tack för att Nordkorea sände artister till vinter-OS.

Nordkoreas kärnvapenhot och isoleringspolitiken som drivits till sin spets har upprätthållit ytterst ansträngda relationerna på Koreahalvön i decennier. Under Kim Jong-uns tid har Nordkorea avfyrat flera missiler och gjort kärnvapenprover liksom för att demonstrera sin styrka – allt medan Donald Trumps Nordkorearetorik i sin plumphet överträffat allt amerikanska presidenter sagt tidigare. Mot den bakgrunden är de försonligare tongångarna och Königstedtsamtalen lika oväntade som välkomna.

Sydkorea har i gengäld ordnat regelbundna krigsövningar tillsammans med sin allierade USA. I år senarelades de för att respektera vinter-OS, men parterna har bekräftat att årets övningar börjar 1 april. Nordkorea brukar uppfatta den återkommande manövern som ägnad att öva inför en invasion och har för vana att svara med kärnvapenprover eller missiltester.

Oberoende av hur agendan i Königstedt ser ut och vilka eventuella framsteg som görs rör Koreafrågan på sig kraftigare än på länge. Kort före samtalen i Vanda diskuterade Sydkoreas utrikesminister Kang Kyung-wha Nordkoreafrågan med EU:s toppdiplomater. Enligt sydkoreanska Arirang News bad Kang i måndags EU om fortsatt stöd och samarbete för att skapa fred och stabilitet på Koreahalvön.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning