Din guide till Helsingfors centrum: Med några steg når du all kultur i staden

Missa inte ett besök på Musikhuset, Ateneum, Nationalmuseum, järnvägsstationen, Naturhistoriska museet och Amos Rex. Bild: Cata Portin

Skridskoåkning, böcker, konst, musik, historia och miljö inom några hundra meters radie. Sådant är Helsingfors centrum.

Hur gör man om man är i Helsingfors två dagar och vill se det mesta som turister vill se? Om man själv är turist? Det är inte alls svårt. Sedan centrumbiblioteket Ode öppnade kring årsskiftet finns många av huvudstadens kulturinstitutioner i centrum på promenadavstånd från varandra. Många fler sevärdheter kan man åka till med spårvagn.

HBL tar en titt på utbudet utifrån tillgänglighet och den tid som finns till förfogande.

Man kan förstås också tillbringa en dag eller två i Helsingfors bara genom att vara. Då är stadens stränder givna utsiktsplatser för flanören också på vintern. Många börjar i Södra hamnen, där färjorna anländer, och går ett varv runt Brunnsparken. På vägen finns flera kaféer och bänkar att sitta på.

Tunnelbanan i Helsingfors susar österut på ett nafs. Också där finns hav och stränder. Men kanske Rastböle och Nordsjö är trevligare på sommaren?

Inne i staden är Berghäll och stora delar av området kring Hagnäs torg en byggplats, men inte alls omöjligt att vandra i då man vill se livet i staden. Spårvagnshållplatsen är sällan långt borta.

I norr är cityflygplatsen i Malm ett intressant äventyr. Besöket kan tajmas med lunch i den anrika flygplatsbyggnaden och frågar man vänligt kan någon säkert visa runt i den stora hangaren.

Finskan är en utmaning om man snällt översätter det som danska Ekstrabladet skriver i en färsk artikel om Helsingfors. "Hit ska man inte åka utan att tala finska" är förstås inte helt sant. Helsingfors är mångspråkigt, framför allt är det tvåspråkigt. Många helsingforsare talar svenska som är stadens andra officiella språk: Svenskan syns och hörs på många ställen. Också engelska fungerar bra.

Vinterbadet på Skatudden, mittemot presidentens slott och vid Uspenskijkatedralen, är ett givet ställe att besöka liksom bastun Löyly på Ärtholmen.

Här följer en guide över några stora kulturstopp i centrum av Helsingfors, ställen som är för kropp och själ.

Här hittar du alla platser vi tipsar om. Bild: HBL

1. Skridskoåkning vid järnvägsstationen

Skridskoåkning vid järnvägsstationen. Bild: Cata Portin

Den lilla konstisen vid spåret är stadens knutpunkt. Här är bra att börja en utfärd. Låna skridskor och andas, ta en morgonkaffe och en titt på kartan. Sedan kan man promenera vidare, ta metron, tåget, spårvagnen eller bussen.

Skidskoplanen öppnar alla dagar klockan 10 och stänger klockan 22 på fredag och lördag kväll. Annars öppet till klockan 21.

Inträdet är mellan 3 och 6 euro. Hyran för skridskor är 6 euro. Hockeyklubbor är inte tillåtna.

Läs mera på engelska

2. Ateneums konstmuseum, Brunnsgatan 2

Ateneums konstmuseum. Bild: Cata Portin

Fredagen 22.2 öppnar en utställning med den tjeckiska abstrakta konstens pionjär Frantisek Kupka. Enligt Ateneum hade konstnären "ett aldrig sinande intresse för världen, för vetenskapen och för människans holistiska utveckling."

Är du under 18 år bekantar du dig med finsk konst gratis. Alla andra betalar ett inträde på 15–34 euro. För det högre priset får man se både aktuell utställning samt nationalgalleriets skatter.

Museet är stängt på måndagar. Övriga dagar öppet: onsdag och torsdag till klockan 20, tisdag och fredag till klockan 18 och lördag och söndag till klockan 17.

Läs mera på svenska

3. Centrumbiblioteket Ode, Tölöviksgatan 4

Centrumbiblioteket Ode. Bild: Cata Portin

Den kanske mest omtalade nya biblioteksbyggnaden i hela världen öppnade vid årsskiftet och fick genast ett varmt mottagande av stadsbor och andra som passade på att titta in. Ode ligger ju precis vid järnvägsstationen men också vid en av stadens gröna oaser, Tölöviksparken.

I Ode är det tillåtet, till och med rekommenderas det, att bara vara. Det är det i och för sig i de flesta andra bibliotek också men på grund av volymen och läget och även arkitekturen är centrumbiblioteket i Helsingfors lite speciellt. Vill du sy och virka? Det går bra. Eller skriva ut nåt på 3D-printer, tillverka knappar till nästa demonstration eller se en film? Allt går bra. Ja, och så kan man läsa böcker och tidningar också.

Öppet måndag-fredag klockan 8-22 och lördag-söndag klockan 10-20.

Läs mera på svenska

4. Musikhuset, Mannerheimvägen 13

Musikhuset. Bild: Cata Portin

Musikhuset som är mellan centrumbiblioteket Ode och Riksdagshuset är bäst då det är konsert men alla gånger värt ett besök. Det finns en kaférestaurang med vy mot Tölövikens park och sommartid är gräsplätten vid entrén en populär samlingsplats.

Musikhuset har öppet måndag–fredag klockan 8-22, på lördagar klockan 10–22 och på söndagar klockan 10–20.

Läs mera på svenska

5. Riksdagshuset, Mannerheimvägen 30

Riksdagshuset. Bild: Cata Portin

Granitborgen där landets beslutsfattare samlas. Nästa riksdagsval är i april. Avståndet mellan centrumbiblioteket Ode och riksdagen är något som man kan fundera på Riksdagshusets trappa och Odes publikbalkong. Perioden 4.3–5.5 arrangeras inga guidade rundvandringar då ut- och ingångar renoveras, men alla riksdagens plenum är öppna för allmänheten.

Bredvid riksdagen finns tillbyggnaden, annexet, som också är ett infocentrum.

Läs mera på svenska

6. Nationalmuseet, Mannerheimvägen 34

Nationalmuseet. Bild: Cata Portin

Den 5 april öppnar museet utställningen Inherit the Dust – Fotografier av Nick Brandt. Fotoutställningen tar fasta på dramatiska miljöförändringar. I Finlands Nationalmuseum (mittemot Finlandiahuset) finns förstås mycket annat som pågår och som förtjänar att tittas på. Barnen trivs särskilt bra i Vintti (vinden) som är en historisk verkstad.

Inträdet är fritt med Helsingforskortet, Museikortet och det internationella museirådets ICOM-kort. Annars kostar det 12 euro för vuxna. Rabattbiljetten är 9 euro. Är du under 18 år så är det fri entré.

Nationalmuseet är öppet tisdag-söndag klockan 11-18 och på onsdag klockan 11-20.

Vintti har öppet tisdag-söndag klockan 12-17 och på onsdag klockan 12-19. Från 16.4 till 3.9 är det öppet också på måndagar.

Läs mera på svenska

7. Naturhistoriska museet, Norra Järnvägsgatan 13

Naturhistoriska museet. Bild: Cata Portin

En kort promenad från riksdagen och alla andra sevärdheter i Helsingfors centrum finns zoologiska museet. Basutställningen handlar om djur och natur och så pågår det alltid tillfälliga utställningar. Också här kan man lätt tillbringa en halv dag.

Barn under 7 år kommer in gratis och de som är under 17 år till nedsatt pris. Annars varierar inträdet mellan 7 och 15 euro. Fråga efter familjebiljetter – det kan löna sig. År 2019 är det dessutom gratis inträde den första fredagen i februari, april, juni, augusti och oktober.

Vinteröppet gäller fram till den sista maj: på måndagarna är det stängt, men tisdag och onsdag har museet öppet klockan 9 och 16 och det gäller även fredag. På torsdagar är museet öppet klockan 9-18, på lördagar klockan 10-17 och på söndagar klockan 10–16.

Läs mera på svenska

8. Amos Rex, Mannerheimvägen 22–24

Amos Rex. Bild: Cata Portin

Hela Glaspalatset är en sevärdhet med biograf, kaféer och ölkrogar men framför allt är det Amos Rex som lockar publik. Öppningsutställningen var en enda stor kö och till slut landade det nya museet på över 250 000 besökare. Just nu kan man se den belgiska surrealisten René Magrittes konst.

Biljettpriset är 15 euro men sedan finns många undantag.

Museet är stängt på tisdagar men har öppet måndagar och fredagar klockan 11-18, onsdagar och torsdagar klockan 11-20. Lördagar och söndagar är det öppet klockan 11-17.

Läs mera på svenska

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning