Dimitri Qvintus ordförande för FSD: SDP ska vara den starkaste politiska kraften i Svenskfinland

Dimitri Qvintus är FSD:s nya ordförande. – Som ministerspecialmedarbetare lärde jag mig att vissa frågor är riskfyllda att besvara. Frågan om någon är vänster- eller högersosse är delvis passé. Om man måste välja riktning är mitt svar: Framåt, säger Qvintus. Bild: Simon Bergman/FSD

Dimitri Qvintus tog en skrällseger då SDP:s svenskspråkiga partidistrikt, Finlands svenska socialdemokrater, valde ny ordförande.

Dimitri Qvintus som har en lång erfarenhet som specialmedarbetare för en rad SDP-ministrar och statsministrar, besegrade motkandidaten Peter Sjökvist från Närpes med klara siffror: 40 mot 8.

– Jag vill tacka er alla. Det är en overklig känsla att stå här som en ny ordförande. Jag är tacksam för den tillit och det förtroende ni har gett mig. Jag kommer att göra allt jag kan för att lyckas och jag är övertygad om att jag kommer att göra det tillsammans med er, säger en märkbart rörd Qvintus strax efter valet.

– Det är viktigt att vi ser till att FSD och socialdemokraterna är den starkaste politiska kraften i Finland och Svenskfinland. Om man vill få till stånd saker i Svenskfinland som är viktiga för finlandssvenskarna, är det socialdemokraterna som är garanten till det.

Qvintus jobbar i dag som chef för samhällsrelationer på läkemedelskoncernen Bayer och har tidigare arbetat som specialmedarbetare för ministrarna Maria Guzenina, Jutta Urpilainen och Ville Skinnari och för statsministrarna Antti Rinne och Sanna Marin.

Qvintus blir ordförande för FSD i ett läge där tre val väntar inom drygt två år, först vårdområdesvalet i januari, om drygt ett år nästa riksdagsval och efter det presidentvalet.

– Vi ska se till att de svenska frågorna syns och hörs inom partiet. Som nyvald distriktsordförande ser jag fram emot att ha kontakt med vår ordförande och statsminister Sanna Marin.

Du har tidigare verkat i bakgrunden som minister- och statsministerspecialmedarbetare. Hur är det att träda fram själv på den politiska estraden och bli en politisk aktör?

– Som specialmedarbetare hade jag äran att stödja ministrar och statsministrar i deras arbete på mycket nära håll. Därför kan jag säga att jag åtminstone i teorin vet hur och vad man ska göra i olika situationer.

Ditt budskap att SDP ska vara den yttersta garanten för det svenska i Finland är samma som er rival SFP brukar betona. Hur går det här ihop?

– Det är klart att det behövs samarbete i alla frågor, också då det gäller svenskan. Socialdemokraterna är Finlands största parti och statsministerparti. Det vi gör och hur vår politik ser ut har stor betydelse. Det är matematik och en realitet att vissa partier har fler röster än andra.

Läs också: Dimitri Qvintus belönas på svenska dagen: "Alla minoriteter har någonting gemensamt"

Han vill öka dialogen mellan företag och samhälle

Försvarar Marins hållning till svenskan

För ett par år sedan på FSD:s kongress hördes ett visst knorrande i kulisserna över att statsminister Sanna Marin aldrig offentligt talar svenska. Men Dimitri Qvintus försvarar Marin på den här punkten:

– Min uppfattning är att statsminister Marin har en jättepositiv inställning till svenskan och är starkt för tvåspråkigheten. Hon vill lära sig svenska, säger Qvintus.

HBL frågar den nyvalda FSD-ordföranden om han är vänster- eller högersosse?

– Som ministerspecialmedarbetare lärde jag mig att vissa frågor är riskfyllda att besvara. Frågan om någon är vänster eller höger är delvis passé. Om man måste välja riktning är mitt svar: framåt.

I den kommande vårdreformen står det klart att pengar kommer att överföras från de regioner där FSD är verksamma, från södra och västra Finland till norra och östra Finland.

Qvintus parerar problematiken med att säga att det är fullständigt klart att socialdemokraterna alltid försvarar och vill utveckla den offentliga servicen.

– Jag har svårt att se att vi skulle få se en sådan situation där vi är med och backar upp en lösning som försämrar den offentliga servicen.

Qvintus var inte politiskt aktiv förrän han för tio år sedan tillfrågades att bli ministerspecialmedarbetare för dåvarande omsorgsministern Maria Guzenina.

– Men jag har alltid varit intresserad av samhälleliga frågor och minns hur jag redan som barn tittade på halvnians nyheter med mina föräldrar och ständigt ställde frågor om nyheterna. Med mig i bagaget hemifrån fick jag insikten om att man alltid ska stå på de svagares sida och alltid se upp till människor och aldrig se ner på någon.

Minns tomma stugor i Savolax

SDP har partibeslut på att pälsuppfödningen ska avskaffas. Då Qvintus som nyvald FSD-ordförande tillfrågas om sin syn på pälsuppfödning svarar han skickligt som den politiska räv han är:

– Mina föräldrar har stuga i Norra Savolax och jag minns bra från min barndom hur byarna successivt tömdes. Som barn kunde jag inte begripa varför bybutiken stängdes och varför det var mörkt i husen som vi körde förbi.

Åren gick och Qvintus träffade sin nuvarande sambo som kommer från Österbotten.

– Då vi åkte dit för att hälsa på, minns jag så bra hur det lyste i fönstren, hur det fanns bybutiker och kiosker och bebodda hus överallt. Insikten var hur viktigt det är med ett levande näringsliv i regionen. Om man i framtiden skulle fatta beslut som är negativa för de här människorna, måste man se till att ta hand om dem.

Qvintus har upplevt flera sdp-regeringar från insidan och har därmed insikter om hurdana samarbetsparter andra partier är.

– Samarbetet beror alltid på politiska realiteter. Valresultatet anger vilka sakfrågor som blir aktuella och var det går att finna kompromisser. I politiken går det inte i förväg att bestämma hur saker och ting ska bli efter ett val. Det kan alltid uppstå situationer som gör att man måste hitta en annan väg än den man först tänkte sig. Man ska inte heller i förväg slå fast hur saker och ting ska bli för då minskar du bara ditt eget spelrum, säger Qvintus.

Det var först i höstas som det stod klart att ingen av de påtänkta kandidaterna för ordförandeposten Jacob Storbjörk från Jakobstad, avgående ordföranden Anette Karlsson från Borgå eller riksdagsledamoten Johan Kvarnström från Raseborg, ville ställa upp i ordförandevalet.

Efter det här vädjade flera bakgrundskrafter inom SDP, bland dem Folke Sundman och Ulf Sundqvist, att Qvintus skulle ställa upp.

FSD valde Anna Caldén från Nykarleby till första vice ordförande och motkandidaten i ordförandevalet, Peter Sjökvist, till andra vice ordförande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning