Dimitri Qvintus belönas på svenska dagen: "Alla minoriteter har någonting gemensamt"

Dimitri Qvintus får Folktingets förtjänstmedalj för sitt engagemang för svenskan. Bild: Laura Kotila/Statsrådet

En incident på en buss fick Dimitri Qvintus att starta kampanjen "Puhu ruotsia joukkoliikenteessä", Tala svenska i kollektivtrafiken. Engagemanget för svenskan har fortsatt sedan dess, bland annat som medarbetare för två statsministrar. I dag får Qvintus Folktingets förtjänstmedalj.

I april 2014 rapporterade medierna om en händelse på Esbobussen, då en man gått till handgripligheter mot en medelålders kvinna. Han hade uppenbarligen blivit provocerad av att kvinnan talat svenska.

Det här provocerade i sin tur Dimitri Qvintus, som startade kampanjen "Puhu ruotsia joukkoliikenteessä", Tala svenska i kollektivtrafiken, på Facebook. I presentationen skriver han att "sidans grundare är en finskspråkig, som vill tala svenska i kollektivtrafiken utan rädsla".

– Det är helt solklart att alla ska få tala sitt modersmål, oberoende av var de befinner sig, säger Qvintus, som vägrar byta språk för att inte störa.

Han har också skrivit flera blogginlägg för Iltalehti där han tar ställning för de språkliga rättigheterna, bland annat ett mycket läst inlägg riktat till dåvarande europa- och kulturministern Sampo Terho (Blå): "Kära Sampo, puhu ruotsia!"

I dag, på svenska dagen, belönas han med Folktingets förtjänstmedalj för att han "aktivt och offentligt tagit ställning för det svenska i Finland både som debattör och politisk medarbetare".

– Jag känner mig väldigt hedrad, det känns jättefint. Kanske det är ett tecken på att jag lyckats göra någonting rätt, kommenterar Qvintus.

Levande exempel

Själv kommer Dimitri Qvintus från en helt finskspråkig familj och är född i Idensalmi i norra Savolax.

– En av de orter i norra Savolax som faktiskt har ett svenskt namn! Ganska många har inte det.

I barndomshemmet var inställningen till språkkunskaper positiv, men också morföräldrarnas minoritetserfarenheter som evakuerade från Karelen kan ha haft en betydelse.

– Det tror jag absolut, alla minoriteter har någonting gemensamt.

Svenskan kom in i bilden då Qvintus som 15-åring bytte fotbollslag och började spela i Kyrkslätt. Här talade halva laget svenska, och Qvintus beslutade sig för att lyssna och lära.

På den vägen är det. De senaste åren har han talat svenska också hemma.

– Finland är ett tvåspråkigt land och kommer alltid att vara det, och tvåspråkigheten är en rikedom både på det nationella och det personliga planet. Det är jag själv ett levande exempel på, säger han.

Mer känd än för engagemanget för svenskan är Qvintus kanske ändå för sitt arbete inom politiken. Under de senaste åren har han varit specialmedarbetare för bland annat statsministrarna Antti Rinne och Sanna Marin, och fått en unik inblick i maktens korridorer.

– En av de kanske viktigaste lärdomarna i politiken är att huvudsaken är att man håller sig lugn. Tappar man nerverna förlorar man kontrollen.

Född: 1987 i Idensalmi

Bor: I Helsingfors

Utbildning: Journalist/Bachelor of Arts

Karriär: Chef för samhällsrelationer på Bayer, före det nio år i politiken bland annat som specialmedarbetare till statsministrarna Sanna Marin och Antti Rinne, utrikeshandelsminister Ville Skinnari, finansminister Jutta Urpilainen och omsorgsminister Maria Guzenina.

Aktuell som: Får Folktingets förtjänstmedalj på svenska dagen.

Folktingets förtjänstmedalj i silver:

Stefan Wallin, Head of Public Affairs, Åbo

Folktingets förtjänstmedalj:

Ann-Luise Bertell, teaterchef, Vörå

Mats Brommels, professor, Stockholm

Alexandr Kliucharev-Foy, verksamhetsledare, Svenska.fi, Helsingfors

Margareta Gustafsson, översättare, Helsingfors

Gunvor Kronman, VD, Helsingfors

Alma Pöysti, skådespelare, Helsingfors

Dimitri Qvintus, chef för samhällsrelationer, Helsingfors

Kristina Stenman, diskrimineringsombudsman, Helsingfors

Fredrik Sundell, rektor, Gerby skola, Vasa

Nina Wessberg, organisationsombudsman, Raseborg

Björn Vikström, professor, biskop emeritus, Åbo

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning