Dilemmat för bilfria centrumbor fortsätter – men en förbättring för besvärligt skräp kommer snart

Kasserade soffor kan vara besvärliga att göra sig av med om man saknar bil. Avståndet från centrum till Sorttistationerna är långa. Bild: Elina Manninen/HRM

Efter en lång väntan i två år öppnar en avfallshanteringsstation nu på helgerna i Helsingfors. Men fortfarande saknar bilfria stadsbor stationer närmare hemmet.

Ett bekant problem: du bor i stadskärnan i Helsingfors och behöver göra dig av med en trasig soffa, spis eller ett kylskåp. De närmaste stationerna för avfallshantering av stort skräp ligger i Stensböle och i Kånala vid gränsen till Vanda. Du saknar antingen bil eller körkort och tycker det är för dyrt att betala 60-120 euro för upphämtning av avfallet.

En debattör i den mycket populära stadsgruppen Lisää kaupunkia Helsinkiin på Facebook illustrerar problemet i ett inlägg:

"När får vi en en Sortti-station i innerstaden? Eller ens en mini-sådan? Man skulle kunna tro att med en invånarmängd på cirka 200 000 skulle efterfrågan räcka? Att köra egen bil till Vandas gräns pekar på en 1990-tals-inställning i den här frågan."

Ett annat problem är att Sorttistationerna, som tar emot den här typen av besvärligt avfall, inte är öppna på helgerna. Det är i synnerhet då som folk renoverar, byter ut möblemang och har behov av att forsla bort skräpet.

Helsingforsregionens miljötjänster (HRM) har lyssnat på invånarna. Efter att ha väntat på ett miljötillstånd i två år öppnar de nu Sorttistationen i Kånala på helgerna från och med den 10 april.

– Vi har fått rätt så mycket respons om att stationerna är stängda på helgerna. Vi har också tittat på hur grannländerna gör. Både i Köpenhamn och i Stockholm är stationerna mycket välbesökta om söndagarna, säger Marjut Mäntynen, driftschef på Helsingforsregionens miljötjänster.

Försöket med helgöppet i Kånala kommer att pågå i ett år. Sedan fattar HRM beslut om det fortsätter och om andra stationer möjligtvis också ska vara öppna på helgerna.

Inte i city

Också bland lokalpolitikerna i Helsingfors engagerar avfallsfrågan. I måndags behandlade stadsstyrelsen fullmäktigeledamoten Mai Kiveläs (VF) motion om att Helsingfors borde öppna Sorttistationer i miniformat i centrumkärnan.

Svaret blev att det inte blir någon ministation i centrum. Däremot har HRM långt hunna planer för återvinningscentralen i Björkby i Vanda. Där öppnar en Sorttiministation den 1 september.

Det är frågan om ett ettårigt test.

– Tanken är att underlätta livet för kunden, som inte behöver tänka på om det hen har med sig ska lämnas på återvinningscentralen eller om det är skräp. Det beslutet fattar en anställd på plats, säger Marjut Mäntynen på HRM.

Så här kommer den nya ministationen för avfall att se ut i Vanda. Det finns också planer på en station i Helsingfors. Bild: HRM

Ministationen kommer att funka så att du får hjälp med ditt skräp vid endast en lucka.

Men några stora lass trädgårds- och byggavfall kan du inte föra till ministationerna. För det gäller fortfarande de stora Sortti-stationerna. Däremot går det bra med blandavfall, metall, trä, tryckimpregnerat trä, plast och avlagda textilier.

– Kundmängderna är rätt stora på återvinningscentralerna. Jag tror att det här kommer att hjälpa.

Kiveläs motion om ministationer i centrum väcker frågor hos Mäntynen på HRM.

– Vilket material är det som centrumborna inte blir av med? För att göra sig av med stort skräp behöver du oavsett bil.

Hon konstaterar att mindre skräp kan slängas i husbolagets kärl medan små elektronikapparater tas emot i butiker.

En ministation kräver minst 1 500 kvadratmeter och tung trafik som hämtar upp avfallet. Det tror Mäntynen blir svårt att genomföra i innerstaden.

Byholmen aktuell

Om försöket med Sorttiministationen i Vanda går vägen byggs en till antingen vid återvinningscentralen på Byholmen eller intill depån i Forsby. En station på Byholmen, som ligger nära Arabiastranden, skulle dock bli temporär, eftersom det kommer att byggas bostäder där i slutet av det här årtiondet.

En ministation vid återvinningscentralen i Knektbro i Esbo ser också sannolik ut. I HRM:s budget står ministationen redan inskriven, men många frågor är fortfarande öppna. I framtiden kommer många byggnader att rivas i industriområdet Kera, där centralen verkar. Också återvinningscentralen måste flytta bort från sin nuvarande tomt.

HRM letar nu efter en temporär tomt mitt emot centralen eller en helt ny tomt.

Läs också:

Vi sorterar ofta presentpapper och vinglas i fel kärl

Sopkärlen fylls snabbt när alla stannar hemma

Stensböle och Kånala i Helsingfors.

Käringmossen i Esbo.

Rödsand i Vanda nära flygplatsen.

Jorvas i Kyrkslätt.

Sortti har också bilar som åker runt och samlar upp avfall en gång om året.

De tar emot metallskräp, elektriska apparater och farligt avfall.

De har 116 hållplatser varav 60 är i centrumområdet.

Nästa chans att gå till en insamlingsbil är först i höst.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning