Dikter mot fanatism och terrorism

Hissa Hilal uppträder i Million's Poet med sina dikter mot terrorism och fanatisk islam. Bild: Yle

Dokumentären om saudiarabiska Hissa Hilal som ställer upp i en emiratisk tv-talangtävling för poeter är välspenderade nittio minuter. Hennes dikter både provocerar fram hat och väcker beundran.

Dok: Poesi under burkan sänds i Yle Fem den 2.9 kl. 22.00.

Dokumentären The Poetess från 2017 om en saudiarabisk poet och hennes uppträdande på en emiratisk poesitävling visar upp en annan, mer nyanserad sida av ett samhälle som allmänt ses som ett av världens mest absurda och förtryckande. Hissa Hilal väckte ett ramaskri i konservativa kretsar men vann också tusentals tittares stöd och beundran då hon tog sig till finalplats i tävlingen Miljonpoeten, en populär tv-show filmad i Abu Dhabi som använder ett Idols- eller X-factorliknande format men byter ut musiken mot traditionell arabisk poesi.

Oljestaterna på den arabiska halvön är absurda samhällen som övergått från nomadiska ökenstammar och pärlfiskarkolonier till fossila bränsleoligarkier så gott som över en natt. I jämförelse med något liberalare Qatar och jämförelsevis dekadenta Förenade Arabemiraten kastar Saudiarabiens extrema religiösa konservatism en ytterligare skugga över invånarnas liv, förutom den extrema ojämlikheten och den totalitära monarkins politiska förtryck.

Men ändå är landet mer än sitt brutala, avskräckande yttre. Innan traumatiska historiska händelser utlöste en stenhårt konservativ samhällsutveckling var det ett land där intellektualism och kultur fick frodas inom mindre snäva gränser. Än i dag befolkas landet av en heterogen blandning av människor med olika ideal, aspirationer, kultur och intressen. Hilal själv måste, så länge hon var ogift, använda pseudonymen "Rimiyah" då hon skrev sin poesi av rädsla för sin konservativa beduinmor. Men då hon gifte sig med sin man var det den liberalt sinnade journalistmannen, som också medverkar i dokumentären, som tog hennes parti mot familjen och stödde henne i att publicera sina dikter under eget namn. Och då hon steg upp på tv-scenen med sitt provokativa budskap bemöttes hon visserligen av anonyma hatbrev men också av beundran och stöd från programmets domare och av publiken som röstade henne ända till final.

Förutom historien om Hilals deltagande i tv-tävlingen får vi också via henne ta del av en inblick i Saudiarabiens samtidshistoria, till exempel terrorattacken mot Mecka 1979 som skulle bli ett ödesmoment i samhällsutvecklingen. Dokumentären bjuder också på sällsynta glimtar av hur det saudiska vardagslivet i en relativt men inte överdrivet välbärgad familj ser ut, då Hilal åker och shoppar med sina döttrar eller umgås med dem hemma. Dokumentären är hela en och en halvtimme lång, men variationen och innehållsrikedomen får den att kännas kortare.

Otto Ekman Reporter

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03