Diktatorn är död – frågan är om systemet överlever Karimov

Behöll makten i 27 år. Islam Karimov regerade Uzbekistan med stenhårt knuten järnnäve ända sedan 1989. Nu är han död. Bild: Brendan Smialowski

Uzbekistan bekräftade i dag att landets president Islam Karimov är död. Sedan togs uppgiften tillbaka. Allt tyder dock på att så är fallet och enligt flera oberoende källor begravs Karimov i sin hemstad Samarkand i dag. Vad som därefter kommer att ske i en av Centralasiens mest slutna diktaturer är höljt i dunkel.

– Frågan är om systemet överlever Karimov. Det vet ingen. Det kan gå som i Turkmenistan, där diktatorn fick en efterföljare. Men det kan också bli kollaps. Det är möjligt att islamisterna tar över. Den saken är helt oförutsägbar, säger Fjodor Lukjanov, chefredaktör för Russia in Global Affairs, till HBL.

Uzbekiska regeringen bekräftade igår att den 78-årige Karimov har avlidit, sannolikt i sviterna efter en hjärnblödning. Sedan tog man plötsligt tillbaka uppgiften, i en charad som har pågått hela veckan och som är en talande illustration av vilket skräckvälde Karimov byggde upp under sina 27 år vid makten.

Att Karimov är död bekräftades dessförinnan av Turkiets premiärmininster Binali Yıldırım, som uttryckte sina kondoleanser offentligt.

Begravning i Samarkand

Enligt oberoende Fergana News begravs Karimov i dag i sin hemstad Samarkand. Radio Liberty i Uzbekistan har lagt ut bilder och rapporter på hur gator och torg i staden sopas och spolas. Flygplatsen är stängd och stora delar av staden avspärrade.

Presidentens dotter Lola Karimova-Tilljajeva bekräftade sin pappas hjärnblödning på Instagram i måndags. Därefter gratulerade hon i en känslosam uppdatering uzbekerna på självständighetsdagen och hoppades att "vår president" snart skulle bli frisk.

Sedan har det varit tyst. Det är inte omöjligt att Karimova-Tilljajeva helt enkelt är skräckslagen, precis som många andra i Karimovs närmaste krets just nu.

– Det ledande skiktet kan förlora kontrollen. Vi vet mycket lite om Karimovs eventuella efterträdare, det kan vara vem som helst. Och vi vet inte hur det kommer att påverka maktbalansen i Centralasien. Karimov förde en närmast isolationistisk politik – han höll både Ryssland, USA och Kina på avstånd, konstaterar Fjodor Lukjanov.

"Ett närmande till Ryssland möjligt"

I motsats till sitt grannland Kirgizistan har Uzbekistan inte gått med i den Moskvaledda euroasiatiska tullunionen. Karimov har upprätthållit fungerande relationer med Putin, men har samtidigt tillåtit USA att använda sig av uzbekiskt territorium för försörjningslinjerna till Afghanistan.

På sikt tror Lukjanov att den enklaste lösningen för Karimovs eventuella efterträdare blir att orientera sig mot Ryssland.

– Det här ledarbytet kan bli en fördel för Ryssland därför att ryssarna inte bryr sig om hur Uzbekistan styrs så länge den nya ledaren förstår Rysslands geopolitiska intressen. USA är en besvärligare partner eftersom amerikanerna ständigt tar upp demokrati och mänskliga rättigheter. Kina har sina egna starka intressen i regionen, konstaterar Lukjanov.

Folkrikast i Centralasien

Uzbekistan är det folkrikaste landet i Centralasien med drygt 30 miljoner invånare. Landet har stora gas- och guldresurser. Islam Karimov styrde Uzbekistan enväldigt ända sedan det blev självständigt 1991 och har gjort sig känd för sina järnnävar. Ett rekordantal oppositionella och journalister fängslades under hans tid vid makten. Flera hundra personer dödades i upproret i Andijan år 2005.

Parviz Mullodzjanov, statsvetare som leder Sorosfonden i grannlandet Tadzjikistan, ser ingen ljusning sikte.

– Det finns två potentiella efterträdare: premiärminister Sjavkat Mirzijajev och finansminister Rustam Azimov. Oavsett vem av dem som går segrande ur kampen kommer de att vara bundna av Karimoveliten, både den politiska och ekonomiska. Trycket på oppositionen och på medborgarna kommer att fortsätta. Och inga reformer kommer att genomföras, den uzbekiska ekonomin kommer fortsättningsvis att vara beroende av råvaruexpert. Både Mirzijajev och Azimov har själva lett just den här politiken i åratal, säger Parviz Mullodzjanov till Fergana News.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning