Digital Topelius imponerar

Katarina Pihlflyckt och Sebastian Köhler på SLS tycker att Topelius har mycket att säga dagens människor. Bild: Ari Sundberg/SPT

Tack vare ett pågående digitalt utgivningsprojekt kan man nu enkelt läsa Zacharias Topelius på mobiltelefonen eller surfplattan och upptäcka vad han har att säga oss i dag.

Trots att han var verksam för nästan två sekel sedan har Zacharias Topelius mycket att säga även människor i vår tid.

– Topelius var intresserad av det mesta, man blir ibland överraskad av vad allt han skrev om, säger Katarina Pihlflyckt.

Hon är en av de för tillfället 13 personer som jobbar med att publicera en digital utgåva av Topelius skriftliga produktion vid Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS).

Pihlflyckt säger att man till exempel kan se en parallell mellan Topelius intresse för människans inverkan på naturen under hans egen livstid, åren 1818–1898, och vår tids diskussion om människans klimatpåverkan.

– Topelius var även mycket intresserad av utveckling och av nya grejer så han hade säkert gillat att hans skrifter nu digitaliseras.

Arbetet med de digitala utgåvorna har pågått i snart tio år och beräknas vara slutfört år 2022, vilket visar på hur enormt produktiv Topelius var. 21 utgåvor kommer att finnas tillgängliga på ett och samma ställe på internet när allt är klart.

Populär på platta

Lämpligt inför Topelius 200-årsdag har SLS nu tagit fram en ny mobilanpassad version av nätsidan där man kan ta del av de åtta utgåvor som hittills digitaliserats. Den gamla nätsidan gjorde sig nämligen inte i mobiltelefoner eller på surfplattor.

– Utvecklingen av webben har gått framåt sedan publiceringen av den första skriften år 2010. Därför måste vi anpassa nätsidan så att den fungerar även för mobilen och surfplattan, säger en annan av dem som jobbar med projektet, Sebastian Köhler.

De båda Topelius-experterna säger att det visat sig att de flesta faktiskt studerar den digitala samlingen med just surfplatta.

Det man hittills hunnit få ut i digital form innehåller bland annat lyrik, historiska noveller, en del korrespondens och föreläsningar samt nu senast Boken om vårt land, som utgavs första gången år 1875.

Det handlar om en textkritisk utgåva säger Pihlflyckt och Köhler. Det innebär bland annat att man som läsare får förklaringar på olika ord och uttryck som i dag kan kännas främmande för läsaren.

Men det som Pihflyckt och Köhler själv kanske mest är nöjda med är hur man tack vare det digitala systemet kan jämföra de olika skrifterna med varandra.

– Nu sammanlänkas hans verk till varandra. Man kan enkelt läsa vad han skrev om till exempel islossningen eller landhöjningen i olika verk. Eller om man är intresserad av att veta vad Topelius skrev om någon viss person kan man enkelt hitta alla ställen han nämner personen på, säger Pihlflyckt.

Mångsidig man

Den digitala utgåvan innehåller vidare bland annat ett geografiskt register som kan vara intressant för lokalhistoriker. Ett litteraturregister med alla källor Topelius hänvisar till är också under arbete.

Just litteraturregistret visar hur beläst Topelius var säger Pihlfyckt och Köhler.

– Hans fastrar i Uleåborg, där han gick i skola under de tidiga tonåren, hade ett kommersiellt lånebibliotek som lär ha innehållit över tusen titlar. Topelius framhåller i sina memoarer att han läste så gott som allt, säger Köhler.

Han säger att hans syn på Topelius förändrats mycket under den tid han arbetat med projektet.

– Jag hade kanske en bild av att han var lite gammal och tråkig. Men nu ser jag mångsidigheten och den är verkligen imponerande. Jag har fattat stort tycke för hans historiska berättelser.

Pihlflyckt säger att den digitala helheten kan ge en mer nyanserad och djupare bild av Topelius, inte bara som skriftställare utan även som människa, och hon ger ett exempel.

– Han kunde också vara rätt vild under ungdomstiden, drog ut på stan berusad och spelade bort sina pengar. Hos den unge Topelius möter man överraskningar.

De digitala utgåvorna finns på adressen www.topelius.fi.

I utgåvorna publiceras Topelius verk och övriga skriftliga kvarlåtenskap så heltäckande som möjligt. Förutom de välkända historiska romanerna, dikterna, psalmerna, sagorna och skolböckerna ingår också stora delar av hans publicistik, brev, dagböcker och föreläsningar.

En del av Topelius skrifter, såsom vissa föreläsningar och korrespondens, kommer enbart att finnas att tillgå digitalt, men även en del böcker kommer att ges ur.

Databasen är sökbar och innehåller olika register som gör det lätt att hitta olika texter och ord. Den innehåller även ett antal expertkommentarer till vissa texter.

De digitala utgåvorna på nätet är fritt tillgängliga för vem som helst att läsa gratis.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning