Digital föreningsfestival skjuts upp till februari – "En tvådagarsfestival var kanske lite optimistiskt"

Den digitala festivalen fick för få anmälningar och därför valde arrangörerna att flytta evenemanget till februari. – En tvådagarsfestival var kanske lite optimistiskt, säger producenten Robin Sundberg. Bild: Pixabay

Den digitala tvådagarsfestivalen Förening Non-Stop, väl skulle ordnas i helgen, men flyttas nu till februari. – Programmet kommer vara ganska likt det ursprungliga, säger producenten.

Den digitala festivalen Förening Non-Stop för föreningsaktiva skjuts fram till den 12 februari. Egentligen skulle den ordnas i helgen.

– Den sanna orsaken är att vi inte hade tillräckligt med anmälningar. Vi har antagligen missat något i marknadsföringen eller så är folk ambivalenta till digitala evenemang, säger Robin Sundberg, producent för festivalen.

Sundberg konstaterar att tidpunkten helt enkelt var fel. Han säger att styrelsen för Finlandssvensk festivalförening ska diskutera problematiken på tisdagen. Föreningen arrangerar festivalen.

– Vi har beslutat att ordna den i februari då det kanske ordnas lite färre evenemang.

Skulle ordnas 2020

I år var det första gången som festivalen skulle ordnas helt digitalt.

Fysiska föreningsfestivaler har ordnats i olika former ända sedan 2005, enligt Sundberg. Men år 2019 väcktes idén om att ordna en helt digital festival.

– Målet var att alla föreningar i Svenskfinland skulle kunna delta, säger Sundberg.

Den digitala festivalen skulle först ordnas år 2020, men på grund av coronaepidemin valde man att skjuta upp den.

– Kanske var det fel beslut. Det vet vi inte. Det är lätt att vara efterklok, säger Sundberg.

Han säger att man nu måste ta ställning till om man i framtiden ska ordna evenemanget digitalt eller inte.

– En tvådagarsfestival var kanske lite optimistiskt.

– Målet är att ge föreningarna chans att diskutera vad de har lärt sig under coronaepidemin och dela med sig av nya idéer, säger Robin Sundberg, producent för den digitala föreningsfestivalen Förening Non-Stop. Bild: Privat

Programmet består

Sundberg framhåller att vem som helst får delta i festivalen, även om man inte är medlem i en förening. Han säger att man siktar på cirka hundra deltagare.

– Målet är att ge föreningarna chans att diskutera vad de har lärt sig under coronaepidemin och dela med sig av nya idéer, säger Sundberg.

I helgen skulle bland annat Linda Mannila, forskare och digitaliseringsexpert, föreläsa om artificiell intelligens och tankesmedjan Magma skulle föreläsa om det svenska i Finland. Deltagarna skulle också få lyssna på intervjuer med exempelvis Marthaförbundets verksamhetsledare Annika Jansson och Finlands svenska ungdomsförbunds ordförande Tony Karlsson.

– Programmet kommer vara ganska likt det ursprungliga, säger Sundberg.

Skulle ha ordnats helgen, den 5–6 november, men blir framflyttad till den 12 februari.

Den digitala festivalen Förening Non-Stop ordnas av föreningen Finlandssvensk festivalförening.

Finlandssvensk festivalförening är en sammanslutning av Finlands Svenska Ungdomsförbund, Finlands Svenska Scouter, Svenska pensionärsförbundet och Svenska folkskolans vänner.

Föreningen grundades 2008 och dess syfte är att främja samarbete mellan finlandssvenska föreningar och förbund och verka för deras synlighet.

Festivalen Förening Non-Stop ordnas för att finlandssvenska föreningar ska kunna träffas, utbyta kunskap och knyta nya kontakter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning