Diggins knäckte Karlsson i jaktstarten – Krista Pärmäkoski kom i mål som tia

Jessica Diggins tog ledningen totalt i Tour de Ski. Arkivbild. Bild: Gian Ehrenzeller/Lehtikuva

Jessica Diggins är ny ledare av Tour de Ski. Amerikanskan knäckte Frida Karlsson på slutvarvet av söndagens jaktstart i fri stil.

Rosie Brennan ordnade en dubbelseger för USA medan Karlsson fick nöja sig med att bli trea. Linn Svahn, som gick ut i ledning, slutade sexa.

Redan några timmar före starten utökade Linn Svahn sitt försprång i jaktstarten.

Då fick slovenskan Anamarija Lampic, efter överklagan, tillbaka sin andraplats från tourens inledande sprint. Det ledde till att tvåan och trean i totalen, amerikanskan Jessica Diggins och Sveriges Frida Karlsson halkade ner var sitt snäpp i resultatlistan – till tredje respektive fjärde plats – och därför räknades också ställningen i sammandraget om.

Snabbt upphunnen

Det innebar att Svahn gick ut 19 sekunder före totaltvåan Diggins (i stället för 13) och 20 sekunder före trean Karlsson (i stället för 18).

Men det tog ändå inte lång stund, ungefär tre kilometer, innan hon var uppfångad av Karlsson, Diggins och ytterligare en amerikanska, Rosie Brennan.

Kvartetten höll ihop fram till halvvägsmarkeringen, men sedan tvingades Svahn släppa när Karlsson trissade upp tempot ytterligare ett snäpp.

Pärmäkoski tia

Därefter var det Frida Karlsson mot USA, och svenskan lyckades inte skaka av sig de två amerikanskorna. I stället var det Diggins som gjorde ett ryck på slutkilometern, och då kunde inte Karlsson svara.

Rosie Brennan blev tvåa, medan Frida Karlsson blev trea, till slut 10,7 sekunder bakom den nya totalledaren Diggins. Linn Svahn tappade mycket tid men kämpade till sig en sjätteplats, 1.12,9 bakom Diggins. Diggins tog ledningen i sammandraget.

Krista Pärmäkoski kom i mål som tia, 1.31,4 bakom Diggins. Hon är nu tia också totalt.

Måndagen är vilodag i touren. Därefter fortsätter tävlingarna i italienska Toblach, där fjärde etappen – 10 kilometer i fristil – avgörs på tisdag.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning