Dieselutsläpp orsakar ekokatastrof i Sibirien

Arkivbild från Norilsk Nickels anläggningar i Ryssland. Bild: Sergej Ponomarev/TT-AP

Lokala myndigheter i Sibirien, Ryssland, har utfärdat katastrofläge sedan 20 000 ton fossila bränslen läckt ut i en flod nära den arktiska staden Norilsk.

Oljeprodukterna kom från fabriksanläggningen Norilsk Nickel, en av världens största nickelindustrier. Olyckan inträffade när en tank skadades sedan de pelare som stöttade tanken börjat kollapsa.

Rysslands president Vladimir Putin kritiserade chefen för Norilsk Nickel under en tv-sänd videokonferens i onsdags. Samtidigt jämför Greenpeace olyckan med Exxon Valdez som gick på grund i Alaska 1989, rapporterar BBC.

I samband med beslutet om att utfärda nödläge ifrågasatte presidenten händelseförloppet. Han undrade varför myndigheterna inte fått vetskap om vad som hänt förrän två dagar efter olycka, skriver New York Times. Enligt tidningen uppger ryska myndighetskällor att saneringen kan ta upp till 10 år.

Konstruktionen är liksom det mesta i området byggd på permafrost "och har varit stadig i 30 år", enligt en talesperson för Norilsk Nickel.

Världsnaturfonden (WWF) prisar myndigheternas insatser för att undvika att bränslet rinner ut i en närliggande sjö. Men den regionala fiskerimyndigheten betonar att en ekologisk katastrof inträffat.

– Det kan redan nu sägas att det kommer att ta flera decennier innan det ekologiska systemets balans återhämtat sig i vattensystemen i Norilo-Pjasinskij, säger Dmitrij Klokov på fiskerimyndigheten.

Norilsk har 180 000 invånare och är byggd kring industrin. Verksamheten har tidigare orsakat omfattande miljöpåverkan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning