Dickpics är en förenkling av manligheten

– Jag blev nyfiken på varför män skickar bilder på sina könsorgan då kvinnorna som mottar dem uppenbarligen inte vill ha dem, säger Caroline Hainer som skrivit boken Män visar kuken för mig.

För två och ett halvt år sedan skickade en man en bild på sin erigerade penis till författaren och journalisten Caroline Hainer. Hainer reagerade med förvåning och frågade genast mannen varför han skickat den. "För att jag trodde att du ville det" blev svaret. Det här blev startskottet till Hainers bok Män visar kuken för mig, som handlar om mäns vilja att visa upp sin penis för kvinnor och andra män och varför de vill det.

När Caroline Hainer fick sin första dickpic blev hon mer överraskad än illa till mods. Hon hade chattat med en man på ett dejtingforum och utan vidare förvarning dök bilden upp. Den kom från en man hon bara utbytt enstaka meningar med och som hon, åtminstone efter bilden, inte hade några intentioner att inleda en relation med.

"Alla hade fått en"

– Först tänkte jag att det handlade om ett missförstånd. Jag tänkte att det var mitt eget fel, att jag oavsiktligt hade signalerat att jag ville se hans penis, men när jag senare frågade runt bland mina singelväninnor visade det sig att dickpics är ett väldigt vanligt fenomen. Alla hade fått en.

De allra flesta av Hainers väninnor upplevde bilderna som en obehaglig men oundviklig del av nätdejtandet.

– Jag blev nyfiken på varför män skickar bilder på sina könsorgan då kvinnorna som mottar dem uppenbarligen inte vill ha dem.

Först började Hainer skissa på en artikel om fenomenet, men texten blev allt längre och till slut resulterade det i en bok som med utgångspunkten i dickpis diskuterar bland annat exhibitionism, porr, juridik, konst och kommunikation mellan kvinnor och män. Hon valde att fokusera enbart på de penisbilder som skickas i någon form av välvilja med hopp om en positiv respons och uteslöt de som antingen skickats med hotfull underton i syfte att trakassera eller önskade bilder som skickats mellan två personer i en relation.

Snoppbilder är ett vanligt fenomen

Det finns ännu ingen storskalig forskning på dickpics, men en undersökning visar att var tredje kvinna mellan 19-40 mottagit en penisbild och knappt hälften av alla män på dejtingsajten Match.com har skickat en. Den vanligaste avsändaren är en man mellan 40-50. Enligt Hainer grundar sig bilderna till stor del i brist på kommunikation könen emellan. Männen tror att de skickar någonting som kvinnorna vill ha. Delvis grundar de sig på en vilsen manlighet. En erigerad penis en enkel symbol för manlighet, styrka och potens.

– I vår kultur ska mannen vara stark, redig och ta ansvar. Samtidigt ska han också vara mjuk, förstående och jämställd. Jag tror att detta gjort många män vilsna i vad manlighet egentligen är. Då blir det logiskt att förenkla det hela och bara visa upp sin kuk, den är i alla fall odiskutabelt manlig.

Hainer är noga med att påpeka att hennes bok inte handlar om att skriva ner eller håna männen för dickpicsen, istället ville hon med genuint intresse forska i fenomenet och försöka få ett helhetsgrepp kring det och manlighetskulturen.

– Jag tycker till exempel inte att kvinnor som får dickpics och känner obehag ska bestraffa männen genom skratta åt eller håna storleken på snopparna. Gör man det spelar man med i spelet om att storleken har betydelse och att penisen symboliserar manlighet.

Det här tankefelet har bland annat Donald Trump gjort. Hainer säger att han är typexemplet på en person som det är extremt viktigt för att verka manlig.

– Se bara på hur känslig Trump är kring kommentarerna om att han har små händer, som i sin tur ska symbolisera en liten penis. Eller hur han vill poängtera att hans kärnvapenknapp är större än Nordkoreas Kim Jong-Uns.

Hur ska man då göra om man får en oombedd dickpic?

Blir du rädd, illa till mods och det känns som sexuella trakasserier kan du polisanmäla bilden. Tycker du att det bara är opassande kan du kommunicera det till avsändaren. Skriv att det känns obehagligt och förklara varför. Är du en man på väg att skicka en bild, försäkra dig om att mottagare verkligen vill ha en innan du trycker på sändknappen.

Caroline Hainer

Hemort: Stockholm och San Juan Obispo

Yrke: Journalist och författare

Utbildning: Fil.kand i socialantropologi och engelska

Aktuell med: Män visar kuken för mig, förlaget Mondial 2017