Dickens bredd avgörande i första finalen – "Det är vår största styrka"

Dickenspelarna fick fira efter den första finalmatchen mot HIFK. Bild: Filip Saxén

Dicken kopplade ett första grepp om FM-guldet då laget tog hem segern i den första finalen i handbollens FM-serie. Drumsölagets bredd blev avgörande då HIFK föll i Idrottshuset på fredag kväll.

Det var en talande syn. Dickens för kvällen två bästa spelare satt på bytesbänken då laget ryckte åt sig vad som skulle visa sig bli en avgörande ledning i inledningen av andra halvlek.

Innan de togs i bytet hade Anna Westerlund och Matilda Peitsaro stått för den ena fantastiska prestationen efter den andra, satte mängder av bollar i mål bakom Roosa Niemi i IFK-målet och dessutom slitit som vargar i försvaret.

Men då Dicken jobbade till sig en femmålsledning efter paus var det andra spelare som axlade ansvaret.

– Bredden i vår trupp är vår största styrka. IFK har starka spelare i öppningssexan men många av dem måste spela i 60 minuter. Det är skönt att veta att vi har fler alternativ och att alltid kunna köra för fullt då man är inne på planen. Sedan kan man vila för att igen köra för fullt, säger Peitsaro som sköt tio mål i finalen.

– Det är skönt att kunna sätta sig ner och vila vissa stunder. Att kunna byta då man är trött är mentalt viktigt och jag tror att det kan vara avgörande för hela finalserien att vi har en så bra bredd, säger åttamålsskytten Westerlund.

Förutom bredden var Dickens försvar i andra halvlek mycket starkt. Det var det hårda arbetet i defensiven som gav laget chansen att kunna kontra och halvkontra in enkla mål.

I anfallet stod laget för en mogen insats där spelarna orkade hålla i bollen, mala på och vänta på att det skulle öppna sig luckor i motståndarförsvaret.

– Vi har bra tålamod i vårt spel och fortsätter spela tills vi kommer till ett bra läge. Då vi orkar ha tålamod och köra på kommer också luckorna, säger Westerlund.

– Jag tycker det är den mentala biten som är avgörande i dag. Vi har bra koncentration och fokus och är pigga i kroppen, säger Peitsaro.

Men trots att laget tog en första seger vet Dickenspelarna att de inte vunnit något. Tre segrar krävs för guld och IFK kommer säkert att hitta på nya saker för att rubba Drumsölagets spel i fortsättningen.

– Jag är säker på att de kommer med en annan inställning till nästa match. Vi måste klara av att hålla huvudet kallt och spela den matchen som vilken match som helst, säger Westerlund.

IFK:s Kathlen Ax var nöjd med delar av det egna lagets spel men som helhet ser hon ändå att laget måste bättra sitt spel rejält inför fortsättningen på finalserien.

– Vi hade bra flow i början av matchen men i andra halvlek händer något. Vi kunde inte hålla fokus hela matchen. Vad det är som händer eller vad det beror på är svårt att säga men då det går så i de här matcherna ser resultatet ut så här, säger Ax.

Hon tyckte att hennes lag hade bra lugn i sitt spel, en bra attityd i matchen och att många saker lyckades på planen.

– Men det finns mycket att förbättra. jag tycker att Dicken kommer allt för lätt till avslut i dag, säger Ax.

– Man kan inte ha en sådan svacka som vi hade i en finalmatch. Det måste vi jobba med inför den andra finalen.

0–1 i matcher betyder inget annat än att IFK fortfarande måste vinna tre matcher menar Ax.

– Vi har inte förlorat något. Det här är en lång finalserie och vi kommer att vinna nästa match, slår hon fast.

Den andra finalen spelas på söndag i Britas.

HIFK–Dicken 30–32 (15–16)

HIFK: Sara Jäntti 6, Nadja Sterchi 1, Petra Gostowski 3, Kathlen Ax 5, Linda Cainberg 4, Annina Nyholm 3, Ella Holopainen 7, Ida Väyrynen 1..

Dicken: Tove Salokivi 2, Emilia Valkamo 1, Malena Heikkinen 4, Anna Westerlund 8, Matilda Peitsaro 10, Linnea Aula 1, Jessika Gammals 1, Janica Sjöström 1, Anna Lindholm 4.

Dicken leder med 1–0 i matcher. Tre segrar krävs för guld.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning