Dicken vaknade efter seg inledning – "BK hängde inte alls med"

Efter en trevande start fick Dicken till slut stopp på Alexandra Rönnberg och de övriga BK-spelarna. Bild: Thomas Sundström

Dicken ser ut att ha vaknat ur sin långa vinterdvala. I den andra semifinalen mot BK körde de regerande mästarna över Karislaget med hela 13-4 under matchens sista tredjedel och tog ett stort steg mot finalerna.

Dicken gör inte livet lätt för sig i semifinalserien mot BK-46. I den första matchen var de regerande mästarna rejält pressade och kunde avgöra matchen först i slutminuterna då man gick från 23–23 till 25–23.

I den andra semifinalen såg lagets problem ut att fortsätta. Det var hemmalaget som angav takten i Karis och Dicken fick jaga största delen av matchen.

– Vi sover hela första halvlek och får inte alls försvaret att stämma. I andra halvlek visar vi verkligen att vi vill vinna matchen. Då vi sätter i en ny växel hänger BK inte alls med. De tvingas spela med samma spelare hela tiden medan vi kan sätta in fräscha spelare utan att nivån för det sjunker, säger Dickens lagkapten Anna Lindahl.

Efter 37 minuters spel stod det 17–14 på tavlan och många i hemmapubliken började tro på att det egna laget på allvar kunde kämpa om segern. Men det var då gästande Dicken satte i den högre växeln Lindahl talar om.

Drumsölaget tog hem de följande tio minuterna med hela 8–0 och matchens sista 23 minuter med hela 13-4.

– Vår fysik är bättre och det var avgörande i dag, slår Lindahl fast efter att Dicken tagit en 2–0-ledning i matchserien.

– Det här var, trots att jag inte är nöjd med vår insats i matchen, ett stort steg framåt från den första matchen.

Tung vår för Dicken

Dicken har haft en tung vår. Inför säsongen såg laget ut som den klara mästarfavoriten men en oväntad förlust mot just BK och några förluster mot ärkerivalen IFK samtidigt som det egna spelet inte riktigt stämt har satt sina spår i laget.

– Det har varit svårt i vår och jag vet inte riktigt vad det beror på. Det är helt enkelt svårt att sätta fingret på någon enskild sak, säger Lindahl.

– Vårt självförtroende saknas lite, vårt försvar är inte alls lika tätt som tidigare vilket gör det svårare för Sonja Koskinen i mål och inte heller anfallsspelet fungerar som det ska. Det är inte så att någon enskild del av vårt spel skulle vara riktigt dåligt men helheten är inte helt bra.

Med tanke på att Dicken haft det lite kämpigt under våren och inte minst semifinalerna mot BK kan söndagens islossning i andra halvlek där laget visade upp precis alla de styrkor man har i sitt spel vara oerhört viktigt med tanke på fortsättningen.

Under matchens sista tredjedel försvarade laget rörligt, kompakt, uppoffrande och fysiskt. Spelarna hjälpte varandra och Koskinen i mål och man vann otaliga bollar i defensiven som ledde till kontringar som gav mål. Då Dicken kommer åt att kontra och undviker det uppställda anfallsspelet är laget svårt att slå.

– Jag tycker man börjar se att vi är på gång igen. Den här matchserien är mycket bra för oss då vi får spela jämna matcher. Vi måste bara våga trycka på ordentlige i vårt eget spel och se till att göra allt så bra som möjligt, säger Lindahl.

Hon säger att de jämna matcherna mot BK kan ge laget ett bättre utgångsläge inför finalerna mot HIFK. För trots att hon Lindahl inte tar ut finalplatsen i förväg eller vill tala om de kommande matcherna mot IFK är det rätt klart att det som vanligt är de två Helsingforslagen som möts i vårens finaler.

– Det är inte helt lätt att komma in i det hårda matchtempot om man bara vinner matcher med 15 måls marginal. Det hårda matchtempot hittas bäst via jämna matcher, säger hon.

Också IFK på väg mot final

Det hårda matchtempot kommer definitivt att behövas. Medan Dicken haft en del problem med BK i sin semifinalserie ser HIFK ut att segla mot en finalplats utan några som helst problem.

Laget har tagit två klara segrar över GrIFK och är, precis som Drumsölaget, en seger från final.

I söndagens match i Grankulla hängde hemmalaget med bara i inledningen av matchen – sedan ryckte IFK.

– Vårt försvar fungerade bra i dag medan vi kunde vara lite mer aktiva och utmana motståndaren i anfallet. Men jag är mycket nöjd med att vi tog hem segern i dag, säger IFK:s Anna Vinogradova.

GrIFK-tränaren Miro Koljonen vägrar se slaget förlorat trots att hans lag ligger under med 0–2 i matcher och spelar den tredje semifinalen på bortaplan.

– Vi satsar för fullt mot följande match trots att vi ligger under med 0–2, försäkrar han.

Resultat

FM-serien, semifinaler

BK-46–Dicken 21–27 (14–12)

BK-46: Pamela Degerman 6, Alexandra Rönnberg 5, Elin Löf 3, Jannica Kullberg 3, Emilia Holmberg 3, Nicolina Fredriksson 1.

Dicken: Anna Lindahl 6, Matilda Peitsaro 3, Karolina Nylund 3, Anna Lindholm 3, Betina Lillqvist 3, Tove Salokivi 2, Pia-Stina Pitkäjärvi 2, Annika Näräkkä 2, Carolina Böckelman 2, Jessika Gammals 1

Dicken leder med 2–0 i matcher.

GrIFK–HIFK 15–23 (4–10)

GrIFK: Johanna Toivola 3, Carolina Rehnberg 3, Fredrika Lagerbohm 3, Linnea Harms 2, Helen Bergman 2, Alexandra Karsten 1, Sophia Böckelman 1.

HIFK: Anna Vinogradova 6, Johanna Hilli 6, Anniina Nyholm 4, Linda Cainberg 3, Ella Holopainen 2, Sara Jäntti 1, Kathlen Ax 1.

HIFK leder med 2–0 i matcher.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03