Dicken tvingade fram en femte final – "Kommer att vara en jävla kämparfajt"

Dickens och HIFK:s finalserie 2018 ser ut att bli en riktig klassiker. Bild: FSC Media

Dicken höll för trycket och tvingade fram en femte och avgörande final. På söndag avgörs allt i det femte Helsingforsderbyt på tio dagar.

Dicken-HIFK 24–18 (10–8)

Det står 2–2 i matcher.

Dickens hemmamagi håller alltjämt. Nu vänder handbollsfolket blickarna mot söndagseftermiddagen då damernas handbollsguld avgörs. Dicken stoppade HIFK:s anfallsgarde och höll sina gästers målsiffra på bara 18. Segerdifferensen på sex fullträffar var finalseriens största.

– Det kändes inte över huvud taget som en klar seger. I de här finalerna vet man att det kan vända åt vilket håll som helst och hur fort som helst. Vi kunde aldrig riktigt slappna av. Vi spelade smart och saktade ner tempot när vi ledde med fem bollar. Ja tycker vi är bättre i det att vi har ett bredare material och kan byta. De spelare som räknas som nyckelspelare fick lite vila och kunde sen komma in med ny energi medan HIFK måste köra med samma spelare i båda ändorna, säger Dickens Anna Lindahl som ledde sitt lag med sju gjorda mål.

Den fjärde kampen mellan Helsingforslagen blev en defensiv dust. Dicken ryckte ifrån efter paus och lät aldrig HIFK komma med i matchen.

Ingen favorit

I höst var det Dicken som var det starkare laget av de två mästarfavoriterna. På våren visade HIFK grym form. I finalserien har lagen segrat turvis i sina hemmamatcher. Är söndagens hemmalag HIFK favorit eller har Dicken med en seger i bagaget fördelen?

– Jag vet inte om man kan tala om en favorit i en så här jämn serie. Vem som helst kan vinna i morgon, men jag tror hårt på vårt lag, säger Lindahl.

Matchtempot i den högklassiga finalserien är tuff. Före finalerna hade lagen en tio dagars matchpaus, nu blir det fem matcher på tio dagar.

– Jag tycker vi har ett bredare material och det är kort återhämtningstid så vi borde ha nytta av det.

Som bekant är det femte gången i följd som HIFK och Dicken kämpar om guldet. Erfarna Lindahl rankar årets upplaga högt.

– Jättehögt. Jag tycker att förra året, kanske också året före det var vi klara favoriter. Nu i år har det känts som att HIFK har ett helt annat lag än vad de haft på länge. Man vill ännu mera vinna och visa att de inte tar det här från oss, säger Lindahl vars Dicken vunnit tre raka FM-serieguld.

"Ingen skön handboll"

Den avgörande finalmatchen börjar på söndag klockan 17.15. Återhämtningstiden är snudd på ett dygn. Båda lagen vet vad som krävs för att vinna. Den mentala biten avgör, menar Lindahl.

– Det kommer säkert att vara en nervös match för båda lagen. Och jag tror att det laget som klarar bättre av att hålla sina nerver – det laget vinner.

Hurdan blir den avgörande finalmatchen?

– Det blir säkert ingen skön handboll. Det kommer att vara en jävla kämparfajt!

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46