Dicken slår ur underläge – "allt är fortfarande möjligt"

Anna Westerlund (t.v.) var en av Dickens bästa spelare i Europapremiären. Arkivbild. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Dicken inledde sitt Europaäventyr med en förlust mot italienska SSV Brixen.

Dicken-SSV Brizen Südtirol 23-34 (15-16)

Dicken hängde bra med i en halvlek i sin premiär i Europacupen i Britas. Men SSV Brixen avgjorde matchen under andra halvan.

– Men nu har vi en grund att gå på. Vi ser vad dom gör. Vi kan förbereda oss bättre för nästa match, säger Anna Westerlund, en av hemmalagets vassaste lirare under matchen.

De två Helsingforslagen, Dicken och HIFK, har dominerat FM-serien under de senaste åren. SSV Brixen var ändå en motståndare av annan kaliber än spelarna vant sig vid i Finland.

– Nivån är helt annan. Det är ett helt annat tempo i spelet. De har jätteduktiga skyttar, skittufft försvar och stora spelare, vilket vi kanske inte är helt jättevana vid, säger Westerlund.

Westerlund var Dickens bästa målskytt med åtta fullträffar. Matilda Peitsaro slog in sex mål.

– Man märker också att vi inte är vana vid nya moståndare. Det är inte samma lag som vi spelat mot år efter år. Det är fräscht. Sådana här matcher vill vi ha mera av.

Det var ändå jämna tag under den första halvtimmen. SSV Brixen ledde med ett mål i halvtid, men det kunde egentligen ha varit tvärtom. Men i början av andra halvleken tog Brixen hand om taktpinnen. Efter fem minuter stod det redan 21-16 till gästerna.

– Vi hade en lite trög start i andra halvlek. Vi tappade intensitet. Egentligen har vi rätt reaktioner och tanke, men vi är lite sena. Framåt har vi inte helt samma fart. Vi kommer inte in i lägen med samma fart och vi är lite passiva, säger Dickentränaren Ken Sirenius.

Under slutminuterna gjorde Dicken några enkla misstag, som gjorde att gästerna ytterligare kunde utöka målskillnaden. Matchen slutade 34-23 till SSV Brixen.

– Det svänger snabbt i de här matcherna och efter det blir det en massa jagande. Då andra halvleken går vidare glider matchen ur vårt grepp. Det finns ändå en hel del positivt att med oss. Vi står upp fint första 30 minuter, men som helhet är vi ännu lite efter.

Returmatchen spelas nästa lördag. Det är inget gruppspel i Europacupen, utan det sammanlagda resultatet avgör helt enkelt vem som går vidare.

– Nu ska vi gå igenom den här matchen, hitta saker som vi kan förbättra till nästa lördag, åka ned till Italien, och ge dem en ordentlig fajt. Allting är fortfarande möjligt, säger Sirenius.

Anna Westerlund försäkrar också att laget inte har gett upp. Det är en helt ny match nästa lördag.

– Jag tycker vi ska nollställa den här matchen helt och hållet, fokusera på nästa match, och tänka att ställningen fortfarande är 0-0. Det är enda sättet att hålla huvudet kallt och göra en bra match.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning