Dicken får slå ur underläge i finalerna

HBL:s Filip Saxén summerar läget inför damfinalerna som kör igång i kväll.

Då damfinalerna kör i gång i Idrottshuset på fredag kväll är det inte de regerande mästarna Dicken som får agera favoriter. Tvårtom får Drumsölaget finna sig i att vara verkliga underdogs som måste prestera något utöver det vanliga om man vill rå på HIFK.

Inför säsongen såg situationen helt annorlunda ut.

Dickens lagbygge var stabilt, man hade fått behålla de viktigaste pjäserna från vårens guldlag, man hade fått fortsätta träna ihop under tränaren Thomas Hiverts ledning och man såg ut att ha betydligt bättre utgångsläge än konkurrenten IFK.

I de stjärnpryddas läger var det något av en brytningspunkt efter förra säsongen. Finalförlusterna mot Dicken sved, flera nyckelspelare lämnade laget, klubben valde att satsa på en ny tränare i Rostislav Grinisjin och man hämtade in en handfull spelare från Sparta som gick omkull efter förra säsongen.

Utgångsläget var med andra ord långt ifrån optimalt för IFK. Och säsongen började rätt hackigt. Laget hade svårt att hitta ett fungerande samspel då spelarna var ovana med varandra och sin tränare och det första derbyt mellan IFK och Dicken slutade i brakseger för Drumsölaget.

Allt såg med andra ord ut som väntat i höst.

Men ju längre säsongen led desto mindre blev avståndet mellan lagen. Grinisjin fick IFK att börja spela som ett lag, man hittade ett fungerande och variationsrikt spel både framåt och bakåt och man klarade av att läsa Dickens spel och speciellt i positionsspelet har Dicken knappt kommit någon vart mot IFK:s defensiv.

Stoppa Dickens kontringar så vinner man, har varit ett fungerande koncept för IFK.

Samtidigt som IFK:s spel gått framåt och utvecklats hela säsongen har Dicken haft stora problem att hitta en fungerande helhet. I semifinalerna mot BK spelade laget på rätt nivå i en kvart – annars var man inte nära det spel som gett guld de senaste åren.

Frågan är om Hivert och laget har kunnat hitta något nytt i sitt spel inför finalerna. Om inte så lär IFK ta hem guldet rätt komfortabelt.

Om Dickens damer slår ur underläge i finalerna är det inget jämfört med klubbens herrar. Laget stod för en imponerande insats i semifinalerna då man slog ut grundserietvåan BK-46 efter tre starka segrar.

Målvakten Mikael Mäkelä visade varför han för tillfället är landets bästa målvakt då han spikade igen buren i den fjärde och avgörande semifinalen. Mäkelä var semifinalseriens bästa spelare och den största orsaken till att Drumsölaget spelar final.

BK-46 hade svårt att komma upp till sin bästa nivå och får därför nöja sig med att spela bronsmatcher mot GrIFK.

Grankullalaget tände ett visst hopp för Dicken inför finalserien. GrIFK gjorde det inget annat lag lyckats med på ett par år då man besegrade Cocks. Visserligen blev det bara en seger men också de övriga semifinalerna var relativt jämna.

Det är klart att Cocks är skyhöga favoriter inför finalerna och att Dicken egentligen ska vara rätt chanslösa i en matchserie. Det hade varit väldigt intressant att se vad en frisk Max Granlund hade kunnat göra i finalerna.

Filip Saxén Sportchef

Fakta

Matchprogrammet

Damfinaler:

Fredag 27.4 kl. 18.15 HIFK–Dicken

Söndag 29.4 kl. 15.45 Dicken–HIFK

Onsdag 2.5 kl. 18.15 HIFK–Dicken

Vid behov:

Lördag 5.5 kl. 15.00 Dicken–HIFK

Söndag 6.5 kl. 17.15 HIFK–Dicken

Herrfinaler:

Torsdag 3.5 kl. 18.15 Cocks–Dicken

Lördag 5.5 kl. 15.00 Dicken–Cocks

Måndag 7.5 kl. 18.15 Cocks–Dicken

Vid behov:

Onsdag 9.5 kl. 18.15 Dicken–Cocks

Lördag 12.5 kl. 17.15 Cocks–Dicken

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03