Dicken en seger från final – vände underläge till seger i hemmahallen

Dicken är en seger från final efter måndagens seger över GrIFK. Bild: Filip Saxén

Dicken har vänt underläge 0–1 till 2–1 och är nu bara en seger från att få mäta sig med HIFK i vårens finaler i handbollens FM-serie. Men GrIFK tänker inte ge sig utan siktar på att vända semifinalserien mot Dicken och ta sig till final.

Efter två jämna och dramatiska matcher som slutat med bortasegrar visade Dicken att det går att vinna också på hemmaplan i semifinalserien mot GrIFK.

Nyckeln till måndagens framgång: Ett stenhårt försvar och att punktmakera GrIFK-stjärnan Johanna Hilli.

Gästande GrIFK var i ledning med 4–7 då Dicken bestämde sig för att ändra försvarsformation och sätta en överrock på Hilli. Det gav resultat och Drumsölaget vände underläge till en klar seger.

– Vårt försvar var mycket bra i dag och det var jämnt och starkt hela matchen. Dessutom hade vi rätt känsla i matchen och det behövs i den här sortens kamper, säger Anna Westerlund som var matchens bästa målskytt med sina sex mål.

– Det kan vara bra att punktmarkera Hilli för att se vad de andra spelarna gör. Vi satte hård press på de övriga spelarna och det visade sig att den taktiken var bra i dag.

I GrIFK-lägret var minerna sammanbitna efter matchen. Lagkaptenen Carolina Rehnberg var inte nöjd med hur hennes lag presterade i den tredje semifinalen. I de två första matcherna hade GrIFK hållit jämna steg med Dicken – nu var laget steget efter största delen av matchen.

– Jag vet inte riktigt vad som händer då de punktmarkerar Hilli. I spel fem mot fem vågar vi inte utmana och vi blir frustrerade av Dickens hårda försvar. Sedan får vi inte heller vårt kontringsspel att fungera och samarbetet mellan försvar och målvakt är inte heller bra i dag, säger Rehnberg.

– Jämfört med de två tidigare matcherna kommer vi inte alls upp till vår egen rätta nivå. Men nu har vi inga andra alternativ än att vinna nästa match. Vi är väldigt hungriga och vill vinna guld.

Det blir ingen enkel uppgift att vända matchserien. Dicken har rutin och erfarenhet av den här sortens matcher och laget har dessutom två matchbollar.

– Vi ska nolla det här nu rätt snabbt och se torsdagens match som vilken match som helst. Den här segern ska inte få påverka oss utan vi måste vara redo då nästa match börjar, säger Westerlund inför den fjärde semifinalen.

– I dag var grunden till segern vårt starka försvar. Då det fungerar lyckas också resten. Så ska vi fortsätta spela.

Dicken–GrIFK 26–19 (14–10)

Dicken: Anna Westerlund 6, Tove Salokivi 4, Matilda Peitsaro 4, Emilia Valkamo 3, Linn Wentzel 2, Anna Lindholm 2, Malena Heikkinen 2, Janica Sjöström 1, Anna Lindahl 1, Kira Itkonen 1.

GrIFK: Johanna Hilli 4, Emma Wickström 3, Carolina Rehnberg 3, Mathilda Sandblom 2, Corinna Jensen 2, Linnea Harms 2, Sara Sandelin 1, Christina Rehnberg 1, Alexandra Karsten 1.

Dicken leder med 2–1 i matcher.

HIFK–KyIF 32–25 (16–12)

HIFK: Petra Gostowski 8, Kathlen Ax 8, Ida Väyrynen 5, Sara Jäntti 4, Annamari Jääskeläinen 2, Ella Holopainen 2, Kajsa Väyrynen 1, Kira Härkönen 1, Linda Cainberg 1.

KyIF: Miisa Palkoranta 5, Daniela Lindgård 5, Rebecca Lönnqvist 4, Ingrid Degerth 3, Maja Sannholm 2, Emilia Karell 2, Ellen Sampakoski 1, Anna Nyberg 1, Linda Melanen 1, Fanny Axberg 1.

HIFK till final med 3–0 i matcher.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning