Dicken bättre på allt i första finalen – "Vi hade kontroll hela matchen"

Alexandra Ahlroths Dicken tog en 1–0-ledning över IFK i finalserien. Bild: FSC Media

Dicken visade att man fortfarande är bäst i landet då finalerna körde i gång. I IFK-lägret måste man få fason på sitt anfallsspel inför helgens dubbelmöte om man vill bjuda upp till kamp om guldet.

Dickens segerrecept i den första finalen var enkelt: Ett starkt försvarsspel, ett fenomenalt målvaktsspel och ett tillräckligt bra anfall. Då laget kombinerade det med disciplin, fokus och rätt sorts aggression tog man udden ur IFK:s spel och kunde till slut ta en rätt komfortabel seger.

– Det var en stabil match av oss. Vi höll fokus hela tiden och hade kontroll över läget hela matchen. Vi visste vad vi skulle göra och vi gjorde det, säger målvakten Sonja Koskinen.

Det var precis så det såg ut i Britas i den första finalen. Hemmalaget tog kommandot direkt från start och var i ledning hela matchen. IFK hängde med i inledningen men kunde aldrig kämpa sig tillbaka efter Dickens första ryck. Trots att gästerna några gånger hämtade in underläget var Dickens ledning aldrig hotad. De regerande mästarna hade full koll på läget från början till slut.

– Det är viktigt att få i gång ett bra försvar direkt från start och vi lyckades med det, säger Alexandra Ahlroth som slet i mittförsvaret och sköt sex mål i matchen.

Dickens defensiv var rena giftet för IFK. Gång på gång körde gästerna fast i den kompakta, rörliga och aggressiva muren och IFK tvingades jobba hårt för varje läge. Och då man fick sina lägen återstod ännu att försöka överlista den storspelande Koskinen. Något som inte var speciellt lätt.

– Vårt försvar fungerade riktigt bra. Vi gav rätt mängd kontakt i närkamperna och klarade av att läsa deras växlar väl. Då försvaret är så där bra är det lätt att stå i mål, säger Koskinen.

Hon är onödigt anspråkslös. Med sina 14 räddningar och bara 17 insläppta mål var hon matchens lirare.

– Men några av de där bollarna ska jag ta, säger hon.

Nu kan Dicken förbereda sig för helgens dubbelmatcher med 1–0 i bagaget. Och so den första matchen visade har Drumsölaget en större bredd än motståndarna vilket borde gynna laget då man möts två gånger på ett drygt dygn.

– Vi har tagit ett litet steg och har två stora steg kvar. Vi njuter av det här i kväll, sedan ska vi förbättra de saker som inte fungerade i dag och vara redo för en minst lika tuff match på lördag, säger Koskinen.

IFK saknade bredden

Medan Dicken hade åtta målskyttar var det bara fyra spelare som noterades i målprotokollet för IFK. Johanna Hilli var lagets allt i allo och sköt nio mål i matchen. Men då resten av laget bara nätade åtta gånger räckte Hillis storspel inte till.

– Det fanns några spelare som inte hade sin bästa dag i dag. Det är klart man alltid hoppas att så många som möjligt ska göra mål. Då blir det lättare att vinna och jag vet att alla i laget kan göra mål, säger hon.

Hilli var inte nöjd med lagets anfallsspel där man tappade bollar, gav felpassningar och tog en del dåliga avslut.

– Vi kan bättra vårt anfallsspel mycket. Vi ska inte komma så nära deras försvar och tappa så mycket bollar. Om man tappar varannan boll som vi gör är det svårt att vinna, säger hon besviket.

– Vi har haft lite problem med att få bollarna att hållas med hela säsongen. Det borde inte vara så svårt och det är något vi måste bättra till följande match.

Men Hilli hittade också en del positivt i lagets spel. Att släppa in 24 mål mot Dicken är godkänt, speciellt då IFK:s främsta styrka oftast varit i offensiven.

– Målvaktsspelet och försvaret är jag nöjd med. Och det här var bara en match och betyder inte så mycket, slår hon fast.

Men IFK måste lösa sina offensiva problem inför lördagen, annars riskerar finalserien att bli kort. Att Hilli och Linda Cainberg skjutit alla utom två av lagets mål efter 50 minuters spel är ett tecken på att allt inte står rätt till.

Dicken–HIFK 24–17 (12–8)

Dicken: Betina Lillqvist 7, Alexandra Ahlroth 6, Annika Näräkkä 3, Jessika Gammals 2, Anna Lindholm 2, Sonja Koskinen 1, Tove Salokivi 1, Kiira Kankainen 1, Karolina Nylund 1.

HIFK: Johanna Hilli 9, Linda Cainberg 4, Kathlen Ax 3, Petra Friman 1.

Dicken leder med 1–0 i matcher. Följande final spelas på lördag.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning