Dianaparken har fått en ny klubb: "Folk har varit väldigt entusiastiska över att vi gör något nytt i centrum

Efter flera år hittade Stephan N'Gawé och Pekka Kaislama det perfekta läget för sin klubb vid Skillnaden. Bild: Timo Kari

Babylons hängande trädgårdar eller tv-serien Babylon Berlins syndiga 1920-tal? Kanske lite av varje. Babylon heter åtminstone det senaste tillskottet i Helsingfors klubbscen där ledordet är ymnighet.

Nämn en populär bar eller nattklubb i innerstaden de senaste 15-20 åren, och chansen är stor att antingen Pekka Kaislama eller Stephan N'Gawé har jobbat där. Till exempel som restaurangchef, barchef eller som konsult.

– Jag var mer eller mindre ansiktet utåt för Teatteris VIP-avdelning i 15 år. Jag har vattnat och lärt känna ganska många generationer, säger Kaislama med ett brett leende.

– Många av dem har faktiskt blivit kompisar och vänner.

Han hade förvisso några pauser från Teatteri, men återvände dit i tre omgångar under de här åren.

Andra ställen han jobbat på är Namu, som fanns i Korvhuset, och den exklusiva medlemsklubben Bläk, som låg på Simonsgatan. Bläk fick mycket uppmärksamhet av att formel 1-stjärnan Kimi Räikkönens dåvarande fru Jenni Dahlman-Räikkönen var delägare i den.

Också N'Gawé har jobbat på Bläk, och på andra ställen ur Helsingfors nattlivshistoria: Le Bonk, YK och Ahjo, som låg i designhotellet Klaus K:s lokaler på Bulevarden.

– Stefu (Stephan) var min chef på Teatteri, säger Kaislama.

Det var så de lärde känna varandra ordentligt. Redan förra sommaren öppnade de tillsammans baren Rooftop Miami på Stockmanns tak. Och nu har tiden blivit mogen för Babylon Club & Garden. Klubben ligger i lokaler som allmänheten aldrig tidigare haft tillgång till.

– Många av dem som jag känner från tiden på Teatteri har hittat hit, säger Kaislama.

Babylon öppnade under valborgshelgen.

– Folk har varit väldigt entusiastiska över att vi gör något nytt i centrum.

Babylon har också en stor uteservering som ligger i en nyrenoverad innergård. Den når man via en port som vetter mot Dianaparken. Konceptet liknar det som finns på Grotesks innergård, som också ligger vid Dianaparken. Där har det blivit tradition att partysugna helsingforsare uppklädda till tänderna minglar.

Pekka Kaislama var ansiktet utåt för Teatteris VIP-avdelning i 15 år. Bild: Timo Kari

Men nu får Skillnaden alltså en till innergård att besöka. Sedan tidigare finns det rätt många inomhusbarer här.

– Så var det inte när jag började på Klaus K 2005 eller 2006. Då fanns det ingenting på Skillnaden. Vi hade till och med svårt att locka folk till Ahjo. Nu är det här ett lysande ställe, säger N'Gawé.

– Nu för tiden är det ovanligt att folk sitter på samma ställe en hel kväll. Folk rör på sig. Därför är det en rikedom att det finns andra ställen nära, säger Kaislama.

Georgiskt

De började planera för Babylon redan före coronapandemin. N'Gawé minns att de faktiskt tittade på en lokal för första gången redan för fem år sedan.

– För vår del var det kanske bra att coronan kom, för vi hade inte varit redo att öppna det här stället då. Det var bra att vänta.

Att hitta rätt plats var inte lätt utan krävde noggrant övervägande.

– Det hade inte varit någon idé att öppna i Dickursby, med det gäng som vi riktar oss till, säger Kaislama.

När de ramlade över lokalen på Skillnaden föll bitarna på plats. Hela kvarteret är nyrenoverat och ägs av den amerikanska fondjätten Black Rock. Babylons lokal ligger i det hus som Tullstyrelsen verkade i tidigare.

Det är från 1891 och ritat av Theodor Höijer. I kvarteret finns också ett nyare jugendhus från 1905 som är skapat av Grahn, Hedman och Wasastjerna.

Fyra restauranger kommer att flytta in i kvarteret. Förhoppningen är att de delar innergård med Babylon så att gästerna också kan äta ute. Hittills är det bekräftat att den georgiska restaurangen Rioni öppnar här i slutet av sommaren.

Pekka Kaislama berättar att den som besöker uteserveringen inte behöver gå hungrig fram till dess, för Holy Døner kommer att ha en popup-restaurang här.

"Klubb för vuxna"

I musikväg kommer dj:arna på Babylon att spela låtar som folk känner igen, från 1990-2010-talet. Någon bestämd klädkod för besöket gäller inte, men om man vill ha två ledord så föreslår Pekka Kaislama "avslappnat stilig".

Babylon är mer en klubb än en nattklubb, slår han och Stephan N'Gawé fast.

Vad är skillnaden?

– En klubb är mer intim, mindre än en nattklubb och spelar lite annan musik, säger N'Gawé.

– Jag tänker på en nattklubb som en festival, eller som att du är på en Sverigebåt. Här har vi servering till bordet, det är viktigt för oss.

Tidigare har innergården varit stängd för allmänheten. Pekka Kaislamo berättar om planerna för uteserveringen för Daniel Tuori från investerings- och kapitalförvaltningsfonden Trevian. Fonden har renoverat och hyr ut lokalerna i hela kvarteret. Bild: Timo Kari

Förut var bordsservering ett okänt koncept på de helsingforsiska nattklubbarna.

– Men det ändrades efter att vi började med det på Teatteris VIP-avdelning. På den tiden fanns det inga stora flaskor, som sexliters vodkaflaskor, vilket det finns i dag, säger Kaislama.

Duon förklarar också att en nattklubb inte har så många stamgäster, vilket en klubb kanske har.

– Vi har en åldersgräns på 24 år, så vi är en klubb för vuxna stadsbor, säger N'Gawé.

Delägare i Babylon är förutom N'Gawé och Kaislama även Perttu Pesonen och Niko Tanhuala. Även restaurangkoncernen Noho är med på ett hörn.

– Hela restaurangbranschen hoppas på att det här blir den bästa sommaren någonsin, säger Kaislama.

Läs mer om det palatsliknande hus som är ritat av Theodor Höijer som Babylon flyttat in i på Skillnaden.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning