Diamond League: Svenskt VM-hopp och monstertid på hundringen

Medvind. Kanadensaren Andre de Grasse noterades för 9,69 på 100 meter i för hård medvind. Bild: Lehtikuva/Jonathan Nackstrand

Diamond League-galan i Stockholm bjöd på ett par tuffa prestationer. Hemmapubliken blev förtjust av nya VM-medaljhoppet Daniel Ståhls diskusbågar och ett grymt medvindsresultat.

Det blev ingen andra Diamond League-seger för Daniel Ståhl den här veckan. Efter segern i Oslo i torsdags fick den svenska diskuskastaren nöja sig med en andraplats på Stockholms stadion på söndagen efter ett kast på 68,13 – hans femte kast över 68 meter den här säsongen.

– Det var en bra serie, det var kul att komma tvåa på 68 meter, det är inte så illa. Det är underbart att kasta här, man känner sig hemma.

Ståhl är säker på en plats i VM-finalen, där han en perfekt dag kämpar om medalj.

– Det känns säkert inför VM, att jag ska kvala till finalen och så kan jag bomba på där sedan. Och kanske ta hem någon medalj.

25-gradig värme, en del vind och stöd från hemmapubliken räckte dock inte för att nå vare sig jamaicanen Fedrick Dacres, som vann på 68,36, eller Ricky Bruchs 68,40 – det bästa kastet hittills av en svensk på Stadion.

9,69 i medvind

100-metersloppet i Stockholm gick vindsnabbt – bokstavligen talat. Hela fem löpare sprang under 10 sekunder och kanadensaren Andre De Grasse vann på mäktiga 9,69. Men medvind på 4,8 m/s gör att tiden inte kommer att räknas som vare sig årsbästa eller stadionrekord.

Svensken Austin Hamilton – som kvalade in till loppet tidigare under dagen – är inte heller ny svensk rekordinnehavare trots att hans 10,16 var två hundradelar snabbare än Peter Karlssons notering från 1996.

Finlands Aino Paunonen kom tvåa på 800 meter, en tävling som inte hade DL-status, med hyfsade tiden 2.05,91.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning