Diamant Salihu skrev boken om gängkriget i Rinkeby

SVT-journalisten Diamant Salihu har följt med den dödliga konflikten mellan gängen Dödspatrullen och Shottaz i Rinkeby ända sedan den startade. Bild: Pressbild: Tove Falk Olsson

Sommaren 2015 skjuts 20-årige Izzy i Rinkeby ihjäl för att hans kompis är förbittrad över att han inte har fått delta i ett rån som han var med och planerade. Det är upptakten till en av de mest brutala gängkonflikterna i Stockholmsområdet med ett tiotal döda. Det är ett ”krig” där tidigare vänner och skolkamrater dödar varandra och där föräldrar, skolan och myndigheter står maktlösa.

Rinkeby har ett slags krigisk klang redan i namnet. Innan det blev en förort i det socialdemokratiska miljonprogrammet i slutet på 1960-talet användes Järvafältet som ett militärt övningsfält. Namnet lär gå att härleda från det gamla nordiska ordet rinker, som betyder krigare.

Den som har tagit tunnelbanan 20 minuter norrut från Stockholms centralstation till Rinkeby ser att Rinkeby centrum firar sitt 50-årsjubileum som miljonprogramsområde i år. Det är livligt på torget utanför tunnelbanestationen under den halvmåneformade stora namnskylten där det står Rinkeby torg, men på inget sätt hotfullt.

Rinkeby centrum firar sitt 50-årsjubileum i år. Förorten är en del av miljonprogrammet som började byggas i slutet på 1960-talet. I dag är den ett så kallat utsatt område i Stockholm. Bild: Matias Åberg/Lehtikvua

Ändå är det hot som Rinkeby de senaste sex åren har förknippats med, och överskuggats av, den dödliga konflikten mellan å ena sidan det gäng som kallas Dödspatrullen eller DP av medier och polisen och å andra sidan gänget Shottaz. Två rivaliserande kriminella gäng som består – eller bestod för många av dem är döda – av tonårspojkar som ingick i en hämndspiral. Där var det vardag att vara beväpnad med grovkalibriga vapen och de inblandade gick klädda i skottsäkra västar för att de aldrig kunde veta vem som skulle vända sig emot dem.

SVT-journalisten Diamant Salihu har följt med konflikten i Järvaområdet sedan den började, först när han jobbade på Expressen och efter det på SVT. Nu har han skrivit reportageboken Tills alla dör där han beskriver de händelser som ledde till konflikten och hur den utvecklades, men också det lokala samhällets försök att medla i den, hur föräldrar, syskon, imamer och myndigheter har försökt få stopp på våldet.

Namn: Diamant Salihu

Ålder: 37

Yrke: Grävande reporter vid Sveriges Televisions nyhetsredaktion i Stockholm. Jobbade tidigare 11 år som nyhetsreporter på Expressen.

Aktuell med: Sakprosaboken "Tills alla dör" som utkom i april och som handlar om den dödliga gängkonflikten mellan Dödspatrullen och Shottaz i Rinkeby.

En egen bubbla

Diamant Salihu säger att det inte finns någon enkel orsak till att unga somaliska tonårspojkar bröt med sina familjer och resten av samhället. Varför de blev fullblodsgangstrar som utan pardon sköt ner sina fiender och vänner och efter det blev torpeder som utförde beställningsmord.

– De hittade någonstans sin egen bubbla i ett område som hade väldigt många olika utmaningar, som blev ett slags perfekt storm där de här killarna kunde få härja fritt under ett antal år, säger Salihu.

Han konstaterar att Järvaområdet redan var isolerat när den dödliga konflikten började: arbetsförmedlingen hade stängt, posten och bankkontor lade ner sin verksamhet. Stadsdelsförvaltningen flyttade från området till Kista men katastrofen blev fullbordad först när polisen drog sig bort från området.

Polisen svek – fick härja fritt

– En del säger att det var ett svek. Andra säger att när staten försvann så kom kaoset. Det tycker jag att ramar in ganska väl hur många personer i olika funktioner i det här samhället upplevde situationen när det här skedde. De lämnades helt åt sitt eget öde.

Där fick tonårspojkar och lite äldre härja fritt. Pojkar som hade misslyckats i skolan, där socialtjänsten hade misslyckats, kommit in för sent eller inte alls. Ungdomar med missbruksproblem, diagnoser och svårigheter i skolan. Mycket kretsar kring narkotika och annan brottslighet. Snabba pengar.

Salihu säger att många av ungdomarna är inblandade i konflikten och många som bor i Rinkeby har föräldrar som är arbetslösa eller jobbar inom låglöneyrken, och då blir knarkförsäljning ett alternativ att snabbt tjäna pengar.

Snabba pengar

Enligt inrikesminister Mikael Damberg (Socialdemokraterna) smugglas det in mellan 100 och 150 ton narkotika i Sverige varje år. På onsdagen presenterade han och partikamraten, justitieminister Morgan Johansson, åtgärder för att försöka stävja narkotikahandeln som finansierar gängverksamhet.

Enligt Damberg är fokus på kopplingen mellan narkotika och gängverksamhet. Ett annat fokus är att Brottsförebyggande rådet ska studera narkotikamarknaden i Sverige. Det är inte i förorten som de stora mängderna droger säljs. Diamant Salihu beskriver hur kokainförsäljningen fungerar som matleveranser under pandemin där langaren kör ut knarket till olika ställen inom Stockholms tullar och till de finare kvarteren utanför.

Hårda domar – i Danmark

Det är ett enormt pussel som Salihu har lagt. Han har intervjuat gängmedlemmar, familjer, socialarbetare, poliser som alla har drabbats eller är involverade på något plan i konflikten. Han har gått igenom rättegångsprotokoll och andra handlingar och visar hur svårbemästrad situationen är.

I augusti i fjol dömdes tre av ledarna i Dödspatrullen till livstids fängelse – i Danmark. Två andra medlemmar fick 20 års fängelse eftersom de var under 17 år när de medverkade i ett dubbelmord i Herlev utanför Köpenhamn. Straffen var exceptionellt hårda eftersom den danska lagstiftningen slår extra tungt mot gängrelaterade brott. I Sverige skulle de två tonåringarna ha fått betydligt lindrigare straff på grund av något som kallas ungdomsrabatten, som nu är under lupp eftersom den leder till att unga som vill skapa sig ett namn begår brutala brott.

Att polisen har återvänt till Rinkeby och att många är inlåsta eller döda har lett till en lugnare situation i området. Men samtidigt finns det en yngre generation som har vuxit upp med att dödligt våld är en del av en normal tillvaro. De fyller det vakuum som har uppstått när de äldre gängmedlemmarna försvinner.

Utnyttjas som barnslavar

– De vill bli mer brutala och ännu mer hänsynslösa. Jag ser hur det hela tiden fylls på med en yngre generation som vill vara värre och som vill visa de äldre att de vill ta deras plats, att de vill få deras erkännande, visa sin lojalitet. Då är de beredda att begå jättegrova brott eller ta på sig brott åt äldre killar och att utföra mord för att visa sin lojalitet till de här gängen. De här unga tonårspojkarna utnyttjas som barnslavar av de äldre i gängen i det här området. Förortskillarna utnyttjar andra förortskillar på det här extremt brutala sättet, säger Salihu med undertryckt ilska i rösten.

Trots att den franska polisen knäckte koden till den krypterade chatten Encrochat som användes av kriminella gäng och som den svenska polisen fick tillgång till så dog fler människor i gängrelaterat våld än tidigare.

En 24-årig man sköts till döds på en pizzeria i Rinkeby centrum. Det var en del av den dödliga konflikten mellan gängen Dödspatrullen och Shottaz som började med ett mord i juli 2016. Bild: Per-Olof Sännås/Lehtikuva-Aftonbladet

– Det sitter jättemånga frihetsberövade nu tack vare Encrochat men trots det dödades det fler än någonsin i den gängrelaterade miljön i fjol, 47 stycken, säger Salihu.

De flesta dödsskjutningar kan knytas till gängvåld och narkotikahandel

I fjol användes skjutvapen i 48 fall av dödligt våld vilket är tre fall fler än året innan

Det är 39 procent av alla konstaterade fall av dödligt våld

Av de 48 dödsskjutningarna skedde största delen, 33 stycken, i storstadsregionerna

Största delen av dem skedde i Stockholm, 23 stycken

Antalet skjutningar har som helhet minskat sedan i fjol, från 113 till 71 under perioden januari till april

Källa: Brottförebyggande rådet och Justitiedepartementet

Varningssignaler

I Finland finns det en oro för att liknande gäng bildas och polisen i Nyland misstänker att det kanske redan har skett. Diamant Salihu säger att det finns tydliga tecken som varnar för utvecklingen.

– Se till att inte ha de här utanförskapsområdena som vi har i Sverige. Vi har väldigt stor segregation här. I de segregerade områdena finns de här kriminella nätverken. De dödliga konflikterna är koncentrerade till de mest utsatta områdena. Jag möter barn som går i skolor där det bara finns elever med föräldrar födda i ett annat land.

Diamant Salihu säger att det finns tydliga varningssignaler för områden där gängkriminalitet får fotfäste. Han säger också att det finns människor i området som inte åker till centrala Stockholm för att de helt enkelt inte har råd med ett månadskort utan är isolerade i förorten. Bild: Pressbild: Mondial

– Det finns skolor, till exempel i Rinkeby, där hälften av barnen – enligt grundskolechefen – kan alldeles för dåligt svenska. Då är många av de barnen födda i Sverige. Det finns en oro för att de här barnen inte kommer att nå upp till kunskapsmålen. I Järvaområdet har skolorna generellt en mycket lägre andel elever som klarar behörighet till gymnasiet jämfört med snittet i Stockholm. Det här är något som till exempel polisen är orolig för, att flera hundra varje år inte klarar av att komma in i gymnasiet. Där finns personer som riskerar att sugas upp i den här kriminella miljön eftersom det ger en alternativ karriär där man kan tjäna snabba pengar.

Diamant Salihu säger att han är glad över att boken har lett till en sansad diskussion som inte domineras av strängare straff utan har mera bredd och flera deltagare.

– Människor är tacksamma för att de får en inblick i en miljö som de är extremt långt ifrån som de förstår är väldigt komplex. Att det inte bara är en åtgärd utan att det är många olika insatser som behövs för att man ska kunna hantera det – att man måste tänka långsiktigt.

Han säger att han hoppas på en lugnare tillvaro för de invånare i Rinkeby som inte berörs av konflikten, för de är i majoritet.

– Jag hoppas att det finns en möjlighet att återvända till ett normalare samhälle. Där det här kan lugna sig.

Lika optimistisk är inte rapartisten Jaffar Byn som på polisens fråga inte tror att det finns några lösningar utan våldet fortsätter: "Tills alla dör".

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning