Diagnostikchef vid HUS kritiserar resursbrist inom vården inför epidemisituation

Beredskapen inför en eventuell epidemi är inte alls så god som ministrarna låter påskina, skriver Lasse Lehtonen, diagnostikchef vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Diagnostikchefen vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) riktar kritik mot nedskärningarna inom vården.

Lasse Lehtonen, diagnostikchef vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) och professor vid Helsingfors universitet, skriver i sin blogg att det kan uppstå brist på både sjukhusbäddar och vårdare i en epidemisituation i Finland.

– Jag har förundrat mig en aning över att ministrarna och tjänstemännen intygar att beredskapen i Finland är god, skriver Lehtonen.

Också i regeringsprogrammet nämns kommunernas svåra ekonomiska situation, bristen på läkare och bristen på personal inom äldreomsorgen.

– Det är möjligt att köra ner vårdens vanliga funktioner i en epidemisituation, men efter tio år av nedskärningar finns verkligen inte överlopps sjukhusbäddar eller personal.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning