Di Maio: Budgetregler inte vår prioritet

Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio, vice premiärminister i Italien.Bild: TT/AP/Riccardo Antimiani

Vi ska försöka att följa dem, om de inte hindrar vår reformagenda. Men att leva upp till EU:s budgetregler är inte prioriterat av Italiens nya regering, säger Luigi Di Maio, vice premiärminister och ledare för populistiska Femstjärnerörelsen.

– Vår prioritet är medborgarna och deras behov, säger Di Maio i en intervju med public service-bolaget RAI.

Den italienska regeringskoalitionen har flaggat för såväl skattesänkningar som höjda pensioner och andra välfärdssatsningar. Frågan är om regeringen kan genomföra förslagen utan att bryta mot EU-regeln om att medlemsländernas budgetunderskott inte får överstiga tre procent av BNP.

Den politiska osäkerheten har fått de italienska marknadsräntorna att skjuta i höjden – inför budgetmötet i fredags steg räntan på tvååriga italienska statsobligationer till 1,36 procent.

Men beskedet efter mötet, att regeringen är överens om ett ramverk för 2019 års budget, har lugnat marknadens aktörer. Under måndagsförmiddagen sjönk tvåårsräntan med 8 punkter till 0,95 procent.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00