Nya fartkameran upptäcker fortkörare på längre avstånd än tidigare – och övervakar fler bilar samtidigt

I dag introduceras den första nya fartkameran i Finland. Kouvola är först ut med kameran som tar hastighetsövervakningen till en helt ny nivå, men Helsingfors och Uleåborg följer tätt därefter.

De nya fartkamerorna kan mäta bilens hastighet på upp till 150 meters avstånd.
Sammanlagt 42 nya fartkameror har installerats längs vägarna i Finland, den första sätts i gång i Kouvola i dag.
De nya kamerorna tar mer exakta bilder än de kameror som nu används. De fungerar med en så kallad radarteknik som gör det möjligt att övervaka flera körfält, och sammanlagt upp till 32 fordon, samtidigt.
Kamerorna kan mäta fordonens hastighet på 150 meters avstånd. Att nitbromsa innan man kör förbi kameran är alltså inte längre någon lösning för fortkörare.
Den nya trafiklagen som träder i kraft i juni 2020 gör det också möjligt att med hjälp av kamerorna övervaka ifall föraren talar i telefonen och om säkerhetsbälte används eller inte. Plåtpoliserna tar ändå endast bilder av de fordon som passerar i för hög hastighet.
23 av de nya kamerorna finns längs Riksväg 4 mellan Jyväskylä och Heinola och 16 stycken finns längs Riksväg 6 mellan Kouvola och Lovisa. En kamera kommer även att tillsättas i centrum av Uleåborg, och två i centrum av Helsingfors. Alla kameror väntas vara i användning inom ett par veckor.
De nya kamerorna ska inte ersätta de fartkameror som redan nu övervakar trafiken runtom i landet.

ANDRA LÄSER