Full pott i viktig match mot Spanien

Det var volleybollfest för hela slanten då Finland tog en viktig 3-0 seger mot Spanien i sin andra match i EM. Det skedde inför en fullsatt Hakametsä-hall i Tammerfors på lördagen. Herrlaget visade en självsäkerhet man inte sett i tidigare matcher.

Herrlaget visade en självsäkerhet man inte sett i tidigare matcher i lördagens match mot Spanien.
04.09.2021 16:30 UPPDATERAD 04.09.2021 16:46
Av den tidvisa osäkerhet som präglade Finlands öppningsmatch mot Nordmakedoninen syntes inte ett spår när de finländska herrarna spelade sin andra match i EM mot Spanien. Finland hade samma startsexa som mot Nordmakedonien och den spelade mer eller mindre matchen igenom.
– Vi tar en match i taget, nu har vi klarat av de två första och kan spela mer avslappnat i fortsättningen, säger tränaren Joel Banks.
Centern Tommi Siirilä visade genast i första set var skåpet skulle stå, han anföll, han blockade och han servade så att spanjorerna inte hade en chans. Siirilä var den finländska spelare som tog hem flest poäng i inledningssetet, något som inte hör till vanligheten då det gäller en centerspelare. I de två senare seten jämnade det ut sig och poängen fördelades jämnare.
– Det var vår taktik att anfalla från mitten och det lyckades bra, Det är också lätt att avgöra när samspelet med passaren klaffar perfekt, säger en nöjd Siirilä.
Centern berömmer hela laget och konstaterar att alla lyckades, det fanns en spelglädje, en försvarsvilja och en självsäkerhet som ibland saknats. Att hallen i Tammerfors var fullsatt, 3 750 åskådare i och med coronarestriktionerna, gjorde sitt till för att bidra till stämningen, det gav extra energi och inspirerade till att kämpa och ger allt, säger han.
– Fast den som inte tänder i en match som den här inför hemmapublik har inget i laget att göra, säger Siirilä.
Joel Banks var nöjd med lagets insats och om spelglädjen syntes på plan så är det sällan Banks setts jubla som på lördagen. Nu spelar Finland som ett lag och det har laget jobbat hårt för, påpekar tränaren.
– När jag började för ett par år sedan hade vi svårt att få till gemensam träningstid och både media och supportrar var på oss för att vi inte vann matcher. Ärligt talat kändes det inget vidare. Men nu har Finland vuxit som lag och det syns i både spelglädje och självsäkerhet, säger Banks.

Månsidigt spel

Passaren, lagets kapten Eemi Tervaportti såg till att lördagens match var mångsidig och spanjorerna hade tidvis svårt att läsa av var anfallet skulle komma. Urpo Sivula som var Finlands bästa poängmakare i matchen mot Nordmakedoninen fortsatte att leverera också mot Spanien. Och där Finland var bra var det spanska spelet tidvis riktigt dåligt. Spanjorerna missade både i servar och servemottagningar och anfallsspelet hölls inte inom planens gränser.
I andra set lyckades Spanien med matchens första block och började piggare än i det första. Men Finland låg hela tiden steget före. Tervaportti fördelade passningarna jämnt och också Antti Ronkainen lyckades i flera repriser. Han tog dessutom ett viktigt block i mitten av setet. Kapten Tervaportti tog som passare två poäng och överraskade det spanska försvaret.
Det avgörande setet är ibland svårt att ta hem, på lördagen var matchen Finlands.
– Nu njuter vi av segern i fem minuter och sedan börjar vi koncentrera oss på Ryssland som är söndagens motståndare, säger Banks.
Både han och Siirilä tror att Finland genom att satsa på de egna styrkorna har en chans också mot OS-tvåan.
– Söndagens match kommer ändå att vara väldigt annorlunda än matchen mot Spanien, säger Siirilä.
Matchen mellan Finland och Spanien hade stor betydelse med tanke på vilka lag som tar sig vidare från gruppspelet. Inget är ännu avgjort, men Nordmakedoninen kommer att ha svårt att ta sig vidare.

ANDRA LÄSER