När Jakobstadspensionären har en "kaffevän" säger Helsingforsbon att hon hittat en ny karl

Vad kallar man en partner i mogen ålder? Pojkvän är något för tonåringar, partner låter för officiellt och en särbo bor väl i en annan stad? Vad sägs om kaffevän? Så säger seniorer i Jakobstad, där det är mycket vanligt att pensionärer några år efter att de har blivit änkor eller änklingar skaffar sig stadigt sällskap. Alltså en kaffevän.

Kaffevänner är mer än vänner, men ändå inte sambor eller officiella partner. Kaffevänner är hjärtevänner som njuter av varandra sällskap och umgås ofta, men bor på varsin adress.
Petra Miettinen
16.04.2022 05:00 UPPDATERAD 16.04.2022 07:00
Googlar du på ordet kaffevän hittar du främst sajter som handlar om kaffe, alltså personer som älskar kaffe kallas vänner av kaffe. Men en kaffevän är något helt annat, det är en vän att dela livet med på ålderns höst, någon att umgås med, gå på promenad, teater eller kafé tillsammans med. Det är en vän att prata med, om livets med- och motgångar, utan att man behöver flytta ihop och dela hela vardagen och hushållet.
Hur eller när fenomenet med kaffevänner har dykt upp verkar ingen veta säkert, men att det är geografiskt begränsat till Jakobstadstrakten står snart klart. Bland seniorer i norra Österbotten ingår kaffevän i ordförrådet. Men det lämnar få skriftliga spår efter sig.
I tidningen Kuriren finns en annons från 2020 där en man på 70+ från Österbotten söker en kaffevän att umgås med och dela tankar och funderingar med. Det är allt.
På Pedersöre pensionärsklubbs webbsida finns uppmaningen Sök en kaffevän och en länk till den finlandssvenska webbtjänsten Kontakten.fi. Men den vägen hittar knappast många pensionärer sin kaffevän, det kan Tanja Sukula som administrerar dejtingsajten intyga.
– Jag hittar sammanlagt fem träffar på sökordet "kaffevän" och då ser jag alla ord som har använts i våra kontaktannonser de senaste 20 åren. Den färskaste träffen för kaffevän är tre år gammal, säger Tanja Sukula.

"Aldrig hört talas om"

På Svenska pensionärsförbundets högkvarter i Vasa borde man väl ha koll på medlemmarnas levnadsvanor i olika delar av Svenskfinland, kan man tycka.
– Jag har aldrig hört ordet kaffevän! Och jag kommer ändå från Österbotten. I Närpes säger man nog mera rakt ut att man ”hittat en ny karl”, säger verksamhetsledaren Berit Dahlin vid Svenska pensionärsförbundet.
Är kaffevän ett annat ord för särbo? Nästan, men inte riktigt …
I ett par nyländska pensionärsklubbar har man hört om kaffevänner, på distans:
– Jag har en barndomsvän i Jakobstad och hon talar alltid om sin kaffevän. Här skulle vi säga att vi sällskapar, säger Monika Tillander i Sibbo.
– Intressant fråga, men jag har inte hört om något sammanhang med kaffevän. Kanske någon i Österbotten kan svara på den frågan, säger Tina Johansson i Helsingfors.
Men för de flesta nylänningar är termen helt främmande.
– Nej, termen kaffevän är alldeles obekant för mig. Trots att jag är ”sommarösterbottning” har jag aldrig hört det, säger Maj-Britt Paro i Helsingfors.
– Kaffevän känner jag inte alls till, det här är första gången jag hör om kaffevänner, säger Erik Wallin som är uppvuxen i Esbo och bosatt i Helsingfors.
– Jag har aldrig stött på begreppet kaffevän i den bemärkelsen. Själv är jag en hängiven vän av kaffe om morgnarna och har svårt att komma i gång utan den välsignade drycken, säger Ulf Wahlström i Helsingfors.

Låter sympatiskt

Även om ordet är nytt och obekant för de flesta pensionärer i Nyland som HBL pratar med tar de snabbt till sig nyheten och skulle gärna välkomna kaffevänner, både i språket och i vardagen.
– Kaffevän låter sympatiskt och får gärna etablera sig. Ordet är helt nytt för mig och också för min hustru, som kommer från Vasa skärgård. Vi ser på några rikssvenska tv-kanaler men har inte hört ordet användas där heller, säger Ulf Johansson i Esbo.
Mona Ehrström-Tegengren, som är aktiv i Grankulla svenska pensionärer, ser också att det finns behov för ett nytt ord som beskriver seniorers längtan efter sällskap:
– Fenomenet i sig finns nog, att personer som blivit änka eller änkling söker sig nytt sällskap av andra i samma livsskede. De vill ha sällskap när de går på teater, kafé eller utfärder. Men vi saknar ett ord för det. Jag tycker att det österbottniska ordet kaffevän låter sympatiskt. Den trenden får gärna sprida sig hit söderut, säger Mona Ehrström-Tegengren.

Andra ordval

Vilka ord kan vi välja på i det svenska språket när pojkvän känns för barnsligt och partner för seriöst? Finns det synonymer till kaffevän, om man som Eulalia inte vill använda just det ordet?
Sambo – de har en relation och bor i­hop men är inte gifta.
Särbo – A och B är sär­bor A och B har en relation men bor inte till­sammans.
Hjärtevän – käraste, käresta
Livskamrat – person som är ständig umgänges­partner (till någon) i var­dags­livet, mest om make/maka eller dylikt.
Sällskapa – vara till­sammans med; ha en stadig relation med
Källa: Svenska akademins ordlista, Svensk ordbok
Så, hur ser situationen ut i Jakobstad, dit alla fingrar pekar. Efter ett samtal till pensionärsklubben Milstolpen i Jakobstad kan styrelsemedlem och webbansvarige Carl-Gustav Molander äntligen ge det svar vi letar efter:
– Javisst, här är det många som har kaffevänner. Jag kan inte säga exakt hur vanligt det är, men man ser dem exempelvis på våra pensionärsträffar. De som har en kaffevän brukar komma tillsammans på våra träffar, utfärder och teaterbesök. Det är ju det som är tanken med en kaffevän – det är roligare att ha sällskap så behöver man inte alltid vara ensam, säger Carl-Gustav Molander.

ANDRA LÄSER