I budgetdebatten var det Riitta Mäkinen som i socialdemokraternas gruppanförande kom med förslaget om ett maxpris på 20 cent per kilowattimme för elektricitet i Finland. I ett pressmeddelande hänvisade SDP till de modeller Norge och Estland har infört utan att gå in på detaljer.
Staten skulle stå för de kostnader det här skulle leda till, till exempel genom att utnyttja en så kallad windfallskatt på oskäligt stora vinster för energibolagen som de höga priserna nu leder till. En sådan skatt förbereds nu i Finansministeriet, som tidigare, under budgetberedningen då Vänsterförbundet föreslog skatten, har sagt att det inte är möjligt att med snabb tidtabell införa en sådan skatt.

Riitta Mäkinen höll SDP:s gruppanförande i riksdagens budgetdebatt och förde där fram förslaget om ett tak för elpriset i Finland.
I riksdagen reagerade Centern med irritation på SDP:s förslag eftersom statsministerpartiet inte har diskuterat det inom regeringen, utan det kom som en överraskning för både regerings- och oppositionspartierna. Finansminister Annika Saarikko (C) bedömde i riksdagsdebatten att det handlar om utgifter i miljardklass för staten och att en windfallskatt innebär inkomster för staten först 2024.
Elpristak har kritiserats för att det är ett stöd som inte är riktat till dem som behöver det allra mest.
Senare under onsdagen meddelade statsminister Sanna Marin (SDP) i Bryssel, där hon deltar i EU:s toppmöten, att regeringspartierna ska diskutera ett elpristak i slutet av veckan och att ett parlamentariskt möte med alla riksdagspartierna ska äga rum på måndag 19.12.
Senare på onsdagseftermiddagen skrev Helsingin Sanomat att näringsminister Mika Lintilä (C) på måndag vid det parlamentariska mötet kommer att presentera ett lagförslag som går ut på att sänka konsumenternas elutgifter. Näringsministeriet har berett lagförslaget en längre tid, men inte berättat om offentligt för man har velat ha arbetsro.
Lintilä går inte in på detaljerna men säger att det finns två sätt – att stöda konsumenterna genom att betala en del av elräkningarna, eller att sätta ett tak på elpriset. Det senare alternativet kan leda till elbrist, men att stöda konsumenterna med att betala en del av deras räkningar blir mycket dyrt, säger Lintilä till Helsingin Sanomat.