Ny festival lockar både turister och stadsbor

När de största turistströmmarna kommer till Helsingfors visar sig kulturlivet paradoxalt nog från sin magraste sida. Helsinki Chamber Music Festival "beaktar" turisterna men vill också locka stadsborna.

Kreeta-Julia Heikkilä och Catharina Chen hör till artisterna på Helsinki Chamber Music Festival som ordnas för första gången med början på tisdag.
Helsingfors har blivit ett allt populärare resmål, speciellt bland kryssningsresenärer, och om man får tro prognoserna kan staden redan i år gå förbi engelska Dover som världens populäraste passagerarhamn med uppemot 12 miljoner båtpassagerare.
Den strida strömmen av turister, speciellt under sommaren, borde rimligtvis utgöra en enorm potential för kulturlivet. Ändå är sommarmånaderna i Kultur-Helsingfors alltjämt lågsäsong; den som exempelvis besöker Musikhuset en dag i juli finner med största sannolikhet ett tomt och dött hus, där man bara kan föreställa sig hurdana konserter det ordnas under vinterhalvåret.
För att svara på den ökade efterfrågan hos turister och stadsbor har violinisten Kreeta-Julia Heikkilä tillsammans med cellisten Jaani Helander initierat en ny festival, Helsinki Chamber Music Festival, som pågår denna vecka från tisdag till torsdag.
Med halvtimmen långa kaffekonserter och högklassiga solorecitaler mitt på dagen vill man uttryckligen locka kryssningsresenärerna, som kan tillbringa hela dagen i Helsingfors men ändå stiger på båten senast klockan 17 för att resa vidare.

Unik miljö

Om Heikkilä ursprungligen tände på tanken att få ordna konserter i de många charmanta salarna kring Senatstorget och Salutorget – på gångavstånd från Södra hamnen och Skatudden – var Jaani Helander mera inriktad på att tajma festivalen med några av de största kryssarnas besök i staden.
– Vi beaktar kryssningspassagerarna. Men givetvis hoppas vi att också förbipasserande och vanliga stadsbor hittar till konserterna, säger Helander.
Konceptet låter ytterst beräknande och är kanske det. Den nya festivalen skiljer sig ändå från de värsta turistskinnarjippona genom sina moderata biljettpriser (0–20 euro) och ett relativt högklassigt utbud. Till höjdpunkterna hör en soloviolinrecital med vinnaren i Sibelius-violintävlingen 2015, Christel Lee, i Balders sal på tisdag klockan 14.

Varför klockan 14?

– Av erfarenhet vet vi att kammarmusikmatinéer kan vara ytterst populära, åtminstone på söndagar. Och eftersom många är lediga på sommaren fungerar det kanske lika bra mitt i veckan också, funderar Heikkilä.
– Det hänger också ihop med att folk troligtvis är mera vakna på dagen för att lyssna på ett soloprogram, menar Helander.
Som så ofta har artistgardet sammanställts så att de konstnärliga ledarna har kallat in vänner och kolleger, med vilka kemin fungerar. Bland annat har Heikkilä bjudit in norska violinisten Catharina Chen och japanska altviolinisten Aine Suzuki, som hon lärt känna under tiden i operaorkestern i Oslo. Helander, till vardags cellist i HSO, lärde för sin del känna Christel Lee när de åt frukost tillsammans under HSO:s turné i Mexiko efter Sibelius-violintävlingen.
Repertoaren har i hög grad uppstått så att båda konstnärliga ledarna har föreslagit sina favoritverk för varandra. För Jaani Helander är Schuberts stråkkvintett som framförs på torsdag "rent guld", "större än musik". För Kreeta-Julia Heikkilä framstår Toivo Kuulas pianotrio opus 7, som hörs på tisdag kväll, som ett speciellt verk.
– Det är ett sällsynt finländskt kammarmusikverk, som påminner förvånansvärt mycket om Tjajkovskij. Den dystra finska folksjälen hörs nog, men också Kuulas starka person, temperament och eldfängdhet.
Konserter ordnas bland annat i Balders sal, Nationalbibliotekets kupolsal, på Falkmans innergård, Café Engel och Café Köket och festivalarrangörerna talar lyriskt om ett förbund mellan arkitektur och musik.
– Visst har vi tänkt en hel del på vilken musik som passar var. För oss var det omöjligt att spela Schönbergs Verklärte Nacht på ett kafé, däremot passar stycket i Gamla kyrkan, menar Kreeta-Julia Heikkilä.
Konstnärliga partner. Jaani Helander och Kreeta-Julia Heikkilä ville skapa en festival som tar kryssningsresenärernas tidtabeller i beaktande. Olika evenemang platsar på dagen och kvällen.

ANDRA LÄSER