Messi mot Lewandowski

Grupp C innehåller två av VM:s absolut största stjärnor. HBL tar en närmare titt på Leo Messis och Robert Lewandowskis makalösa siffror i klubb- och landslag.

Får Leo Messi lyfta VM-bucklan i år?
Jonatan Sparvjonatan.sparv@hbl.fi
12.11.2022 13:05
Både Lionel Messi och Robert Lewandowski gör förmodligen sina sista VM i Qatar. Båda har öst in mål för klubb- och landslag i 15 år.
Det finns många som tycker att Messi redan gjort tillräckligt för att kunna anses som världens bästa genom alla tider. Att kröna karriären med ett VM-guld skulle sudda ut alla argument mot det påståendet.
Men redan nu kan vi konstatera att det Messi åstadkommit saknar motstycke. Den enda som kan mäta sig med honom när det kommer till mål är en viss Cristiano Ronaldo.
Men tar man även målgivande passningar med i beräkningarna så är Messi i en klass för sig. De senaste åren har han spelat längre ner i banan – som en form av offensiv spelfördelare. Messi har spelat fram till 331 mål i sin klubbkarriär. Han har dessutom gjort 695 mål själv.
Den argentinska trollkarlen huserar till vardags i PSG tillsammans med superstjärnorna Neymar och Kylian Mbappé. Trion har mandat att fullständigt strunta i allt som heter försvarsspel i det Qatarägda miljardbygget, och efter en lite trög start har Messi nu börjat leverera när det kommer till poäng. Sju mål och tio mål har det blivit i ligaspelet så här långt denna säsong.
Det är fel att säga att Messi skulle ha en helt annan roll i Argentina än i PSG. Men tittar man närmare på hans defensiva statistik så går det att se vissa skillnader. Messi har den här säsongen stått för 0,42 tacklingar per match i ligaspelet. Samma siffra i landslaget är 0,71 sedan starten på 2021. Messi deltar även i fler närkamper och vinner en större andel av dem i landslaget jämfört med i klubblaget.
Slutsatsen är att Messi är mer benägen att kämpa och göra det defensiva jobbet med Argentina. De som följer PSG är vana att se en spelare som promenerar på planen då motståndarlaget har bollen. Det gör han visserligen i Argentina också, men inte alls i lika stor utsträckning.
I VM kan vi vänta oss en mer kampvillig Messi. siktet är inställt på VM-guldet och var så säker på att Argentinas nummer 10 kommer löpa mer ju längre laget går i turneringen.
Robert Lewandowski (t.v.) i kamp mot Marcel Sabitzer och sin gamla klubb Bayern München i höstens Champions League. Barcelona åkte ur gruppen och spelar därmed Europa League i vår.

Första VM-målet?

Om Robert Lewandowski, till vardags i Barcelona, hade fötts tio år tidigare hade vi pratat om hans målsaldo, utmärkelser och titlar betydligt mer än vad vi gör i dag. Den polske målspottaren har som många andra toppspelare under 2010-talet hamnat i skuggan av Messi och Ronaldo.
Faktum är ändå att Lewandowski gjort 527 klubblagsmål under sin karriär. I Bayern München gjorde han smått otroliga 344 mål på 375 matcher. Lewandowski är (med undantag för en viss norrman i Manchester City) så nära man kommer en komplett nummer 9 i dagens fotbollsvärld.
Målsaldot är inte mycket sämre i landslagströjan. Där har det blivit 76 mål på 134 matcher för polack­en. Lewandowski ledde Polen till VM-slutspel 2018 men där åkte man ur redan i gruppen, precis som 2002 och 2006. I år har man ett gyllene läge att ta sig till slutspel i en på förhand ganska svag grupp.
Några VM-mål blev det inte för Polens nummer 9 i Ryssland för fyra år sedan. Räkna med att han smäller in ett par i gruppspelet den här gången.

Fotnot: HBL går igenom grupperna i VM inför premiären. Nu har turen kommit till grupp C.

Laganalyser, grupp C

Argentina
Enligt många är Leo Messi redan världens bästa genom alla tider. Men i hemlandet är en viss Diego Maradona fortfarande större. Orsaken? Maradona åstadkom mycket mer i landslagströjan. Årets VM lär bli Messis sista och det är alltså nu eller aldrig.
Laget är måhända inte lika namnstarkt som tidigare, men det råder ingen brist på kvalitet. Speciellt defensiven med bland annat mittbackarna Lisandro Martinez och Christian Romero är riktigt stabil och laget har bara släppt in två mål på sina fjorton senaste matcher. Ett bra försvarsspel är A och O i landslagsfotboll och känslan är att detta Argentina – likt 2014 – kan gå riktigt långt.
Polen
Anförda av en av VM:s största stjärnor Robert Lewandowski. Polens gyllene generation börjar vara till åren och precis som för Messi så lär detta nog bli Lewandowskis sista VM. Laget har som vanligt alltid bra målvakter, Kamil Glik är den robuste ledaren i mittförsvaret och Piotr Zielinski ska stå för det kreativa framåt.
Polens största meriter i VM är två brons 1974 och 1982. 2018 blev det respass efter gruppspelet. Denna gång slåss man om andraplatsen med Mexiko.
Mexiko
Det mexikanska laget är inte lika starkt på pappret som tidigare. Fixstjärnan och anfallaren Raúl Jiménez har inte varit sig själv sedan den allvarliga hjärnskakningen för två år sedan. Dessutom lär en annan av lagets stjärnor – Jesús Corona i Sevilla – missa turneringen.
Formkurvan pekar inte direkt uppåt för Gerardo ”Tata” Martions mannar. Till skillnad från tidigare år kommer nästintill hela truppen från den inhemska ligan. Mexiko har tagit sig vidare från gruppen i sju VM i rad men i år blir det tuffare.
Håll koll på den spektakuläre målvakten och veteranen Guillermo Ochoa. 37-åringen är alltid på topp då det vankas VM.
Saudiarabien
Ska inte ha något att hämta i en grupp som denna. Alla spelare huserar i den inhemska ligan, vars nivå visserligen höjts på senare år då utländska stjärnor sökt sig dit för att håva in storkovan.
Franske tränaren Hervé Renard lär sitta på en hyfsad saftig lön han med. Kanske att vanan att spela i de förhållanden som råder i grannlandet kan ge Saudiarabien en fördel. Annars talar inget för något annat än en sista plats i gruppen.
Tips: Argentina och Polen går vidare.
Det finns många som tycker att Messi redan gjort tillräckligt för att kunna anses som världens bästa genom alla tider. Att kröna karriären med ett VM-guld skulle sudda ut alla argument mot det påståendet.

ANDRA LÄSER