Turkiet stoppar svenska försvarsministerns besök på grund av koranbränning

Flera demonstrationer väntas i dag i Stockholm med koppling till Turkiet och Sveriges Natoansökan. En stor polisinsats är planerad och stora delar av centrala Stockholm ska övervakas med drönare. Turkiet meddelar samtidigt att de stoppar försvarsminister Pål Jonsons (M) planerade besök.

En rad demonstrationer sker i Stockholm på lördagen. Bland annat utanför den turkiska ambassaden. Arkivbild.
21.01.2023 09:49
På lördagsmorgonen meddelade Turkiet att de stoppar Sveriges försvarsminister Pål Jonsons (M) planerade besök i landet.
Under fredagen kallade Turkiet upp Sveriges ambassadör i landet. Enligt källor till nyhetsbyrån Reuters framförde Turkiet ett ”starkt fördömande” av Rasmus Paludans planerade koranbränning och krävde att tillståndet dras tillbaka.
Turkiet kallade också enligt Reuters källor den prokurdiska demonstrationen för ett ”brott” mot den överenskommelse landet har med Sverige inför Natoanslutningen.
Koranbrännaren Rasmus Paludan har fått beviljat från Stockholmspolisen att hålla en allmän sammankomst i närheten av Turkiets ambassad i Diplomatstaden i Stockholm klockan 13. Där planerar han enligt sin ansökan att än en gång bränna ett exemplar av muslimernas heliga skrift.
Där kommer han få sällskap av den pro-turkiska organisationen Union of European Turkish Democrats (UETD), som har fått tillstånd för en demonstration till stöd för Turkiet och president Recep Tayyip Erdogan utanför ambassaden.
Några kilometer bort, på Norra Bantorget, väntas också ett sedan länge planerat demonstrationståg i protest mot Erdogan och den svenska Natoanslutningen. Det arrangeras av Kurdiska demokratiska samhällscentret och organisationen räknar med mellan 500 och 600 deltagare som ska tåga till Medborgarplatsen på Södermalm.
Bland deltagarna i tåget finns även Rojavakommittéerna som förra veckan hängde upp en docka föreställande Erdogan upp och ner utanför Stadshuset i Stockholm. Händelsen väckte Turkiets ilska och skapade debatt i Sverige.
Gruppen jämförde Erdogan med den italienske diktatorn och fascisten Benito Mussolini, som 1945 avrättades och hängdes upp och ned.

ANDRA LÄSER