Den 14:e Kulturkarnevalen pågår som bäst och ordnas för fjärde gången i Grankulla. Mikael Andersson, grundaren av karnevalen, tycker att det har börjat bra trots det stora antalet deltagare.
- Öppningen blev en aning sen, men det gjorde ingenting tack vare den fina stämningen, säger han.
- Idén med Kulturkarnevalen kom från mina egna erfarenheter som skådespelare och konst- och kulturintresserad. Jag har också deltagit i Stafettkarnevalen och tycker om att finlandssvenska ungdomar samlas, säger Andersson.
Till en början var Kulturkarnevalen bara ett arbetsnamn men blev ändå det slutgiltiga namnet på evenemanget.
- Jag gick och funderade på det i ett år innan jag förde fram idén. Jag ville att det skulle påminna om Stafettkarnevalen men utan tävlingsandan och konkurrens mellan skolor och lag, påpekar Andersson.
Enligt hans åsikt är det bästa med karnevalen alla härliga personer som kommer nyfikna och vill lära känna andra deltagare. Han ser dem som ett hopp för framtiden.
Bland årets labb, vilket skulle du själv vilja delta i?
- Med tanke på mitt yrke hade jag kanske valt imitation men eftersom jag tidigare dansat afrikansk dans så skulle jag välja labbet Dancehall.
30 labb att välja mellan
Bland årets labb finns allt från ordkonst och media till rörelse och matlagning.
Dörren till gymnastiksalen darrar av musikens dån från danslabbet. Inne i salen stretchar deltagarna till musiken som har jamaicanska rytmer. Sanna Grandell, 15, Emilia Willström, 15, och Ina Mickos, 16, har alla gillat labbet hittills och valde det för att få lära sig något nytt. Under dagen har de provat variationer av den rytmiska dansstilen Dancehall.
– Jag tycker inte att dansen är för svår, säger Willström, som är hemma från Lovisa.
Bygger en människohjärna
Mathilda Lindholm och Emma Udd, båda 17 år från Sibbo gymnasium, har valt installationskonstlabbet. De gillar konst och ville därför testa på något nytt.
- Vi försöker bygga en tunnel av känslor, berättar Udd som står mitt i ett kaos av snören, presenningar, tygstycken, burkar och små prylar.
- Det ska bli som i människans hjärna.
Båda tycker det är roligt att träffa nya människor på karnevalen.
Nya kontakter viktigast
I gymnastiksalen hittar vi Milton Lindén från Lagstads skola i Esbo, som deltar i pyrotekniklabbet. Han hoppas få arbeta med eld och lära sig hur fyrverkerier fungerar.
- I dag har vi fått lära oss att snurra på käppar och hur man gör bra eldshower.
Det här är första året Lindén deltar i Kulturkarnevalen.
- Det bästa med karnevalen är att träffa nya människor och att inte behöva vara i skolan.
Eva-Helén Ahlberg som är producent för karnevalen berättar att det krävs mycket arbete inför karnevalen varje år. Även om det här är hennes 13:e karneval ser hon inte arbetet som rutin.
- Det mest utmanande är att hitta labbledare, artister och lockande program för deltagarna. Däremot är skolor och utrymmen lätta att få tag på. Planeringen inför nästa karneval är redan igång, säger Ahlberg.
Kulturkarnevalen
Årligt återkommande evenemang för skolungdomar från klasserna 7-9, gymnasier, folkhögskolor, läroanstalter och svenskspråkiga språkbad.
Under karnevalen deltar eleverna i olika labb. Utöver labb erbjuds olika kvällsprogram. Veckoslutet kulminerar i en karnevalfest med uppvisningar och utställningar.
Arrangerades första gången 2003 i Grankulla, men har också funnits i t.ex. Kimito, Vasa och Lovisa.
Har i år 377 deltagare och 30 frivilliga ”staffisar” från olika delar av Finland
ANDRA LÄSER

Skolor
Helsingfors skolor satsar på regnbågsworkshop, men alla får inte delta – HBL besökte Norsen
22.03.2023 11:20

Helsingfors
Alla lik får inte plats när allt fler dör i Helsingfors – ny lösning kostar 10 miljoner
22.03.2023 10:03

Donald Trump
Analys: Trump spelade oss ett skickligt spratt och blev martyren han älskar vara
22.03.2023 07:20

Privatekonomi och konsumentfrågor
”Det är inte mystiskt att diskutera lönen” – så gör du för att förhandla till dig högre lön
22.03.2023 05:00
