Borg förlorar både jobb och vänner till följd av fylleskandalen

Sveriges förra finansminister Anders Borg (M) lämnar styrelseuppdraget i Kinnevik och uttrycker djup besvikelse över sin "vän" moderatledaren Anna Kinberg Batras kommentarer till fylleskandalen.

Utför. Anders Borg lämnar Kinnevik efter fylleskandalen. Hans egen partiordförande angriper honom också.
07.08.2017 11:58 UPPDATERAD 07.08.2017 18:08
"Jag kan inte förstå hur en tidigare kollega och nära vän kan välja att göra politiska poänger på basis av rykten", skriver Anders Borg på sin Facebooksida.
Borg passar på att ge den allt mer impopulära Anna Kinberg Batra en känga genom att skriva att han känner allt större förståelse för dem som ifrågasätter hennes omdöme.
Kinberg Batra kommenterade skandalen i lördags.
– Om det ligger någonting i det så ser jag väldigt, väldigt allvarligt på det. Jag reagerade väldigt starkt. Jag vet inte exakt vad som hänt, men om det bara ligger någonting i det så ser jag väldigt allvarligt på det. Man får faktiskt inte kränka kvinnor i Sverige, sade hon.
Investeringsbolaget Kinnevik meddelar på sin hemsida att Borg har valt att lämna sitt uppdrag som vice ordförande för Kinneviks styrelse och att bolaget accepterat hans beslut.
”I en situation med stor uppmärksamhet i media väljer jag lämna mitt uppdrag som vice ordförande i Kinneviks styrelse och styrelseledamot i Bima av omsorg om bolagen”, skrev Anders Borg i ett inlägg.
Norrmalmspolisen har inlett en brottsutredning av Borgs tilltag på skärgårdsfesten för en dryg vecka sedan. Enligt uppgifter i svenska medier hade han bland annat blottat sitt kön och kallat kvinnor för "horor" och "slampor". Polisen utreder om det är frågan om sexuellt ofredande, olaga hot och förolämpande.
Borg påpekar att hans avgång från Kinnevik inte ska uppfattas som ett erkännande av brott.
Borgs fästmö, PR-konsulten Dominika Peczynski tar Borg i försvar mot ryktesspridningen som omger fallet. Hon skriver på Facebook att paret försökt pussla ihop vad som hänt på riktigt, men inte lyckats. Hon har ingenting sett och sambon har fått en blackout. "Allt vi hört bygger på tredjehandsuppgifter så vi får ingen bild av förloppet, eller ifall det som påstås är sant", skriver hon.
Hon ger också svar på tal åt alla krönikörer som haft åsikter om Anders Borgs kvinnosyn: ”Anders kvinnosyn är till hundra procent sund. Han är en snäll, omtänksam och mycket jämställd sambo. Han lyssnar, peppar och engagerar sig i allt jag tar mig för. Anders har ett stort, varmt hjärta och han är min bästa vän.”
Anders Borg har stor kunskap om Finland. Tillsammans med Juhana Vartiainen skrev han år 2015, på uppdrag av vår regering, rapporten Strategi för Finland.

ANDRA LÄSER